AHOVOKS

Het team de nodige service design vaardigheden bijbrengen.

De opdrachtgever

AHOVOKS is de Vlaamse overheidsinstelling met als missie een leven lang leren mogelijk te maken door het aanbieden van hoger- en volwassenonderwijs, kwalificaties en studietoelagen voor burgers. Dat wil AHOVOKS bereiken door zijn diensten gebruiksvriendelijker te maken. In het verleden deed het al een beroep op ons, omdat het zijn communicatie over studietoelagen wilde verbeteren en omdat het een gebruiksgerichtere aanpak wilde voor het digitale platform voor examencommissies.

Prototyping 6302

De uitdaging

AHOVOKS wil zijn traditionele manier van werken in silo’s veranderen in een meer mensgerichte manier van samenwerken met de burgers. Die behoefte ontstond na onze samenwerking met verschillende teams binnen de organisatie. AHOVOKS selecteerde intern een cross-functioneel team die de hands-on sessies zou volgen. Dat zou de kennisverspreiding later binnen de organisatie maximaliseren.

Challenge 1

Onze aanpak

We begonnen met het organiseren van een spannende tweedaagse bootcamp op een inspirerende locatie die de deelnemers echt onderdompelde in service design. Achteraf organiseerden we vervolgtrainingen, die de goede praktijk zouden bevorderen. Daarbij gingen we telkens dieper in op een specifiek onderwerp: kwalitatief onderzoek, segmentatie door middel van persona’s, hun reizen visualiseren en als laatste gebruikerstesten voorbereiden en uitvoeren. In een derde fase ondersteunden we AHOVOKS in zijn verbetertraject door gepersonaliseerde coaching op maat aan te bieden.

The quest

Het resultaat

Door ons los te maken van de traditionele klaslokaalervaring, inspireerden we, leverden we op maat gemaakte inhoud, zorgden we voor praktische ervaringen en een andere manier van werken. Doordat we de theorie aanleerden en direct toepasten zorgden we ervoor dat de deelnemer zelfverzekerd genoeg was om op eigen kracht verder te gaan.

AHOVOKS heeft nu een service design team doorheen de hele organisatie. Het zorgt ervoor dat de stem van de klant in alle projecten gehoord wordt. Bovendien komt het service design team nog steeds bij elkaar om ervaringen en leerrijke vaststellingen te delen. AHOVOKS werkt nu op een meer mensgerichte manier en inspireert andere collega’s om kwalitatieve diensten te leveren.

Results 1