Skip to main content

10 service design middelen die je moet kennen

Gepubliceerd op 04 okt, 2019

Je bent een bedrijfseigenaar, op zoek naar manieren om het service design van uw bedrijf te verbeteren. Of misschien ben je een student die de service design route overweegt, maar je hebt geen idee waar te beginnen. Of je bent gewoon nieuwsgierig en je wil meer weten over service design. In dit artikel deel ik mijn top 10 service design bronnen.

Als service designer krijg ik vaak de vraag wat de meest waardevolle of mijn favoriete service design tools, templates en methodieken zijn. Daarom stelde ik deze lijst op, die je inzicht geeft in de tools die ik leuk vind, wat mijn voorkeursmethoden zijn en de verschillende trainingen die ik ten zeerste aanbeveel. Veel plezier!

Service Design Thinking / Service Design Doing

‘This is Service Design Thinking’ is een absolute must voor nieuwelingen. Het introduceert service design als een nieuwe manier van denken en legt de tools, het proces, de aanpak en de achtergrond uit.

Wat ik nog interessanter vind is de vervolguitgave van het boek, ‘This is Service Design Doing’. Het is meer een praktijkhandboek en laat je zien hoe je Service Design Thinking kan toepassen in de echte wereld met een uitgebreide set van middelen.

Gamestorming

Een toolkit voor innovatievelingen, regelovertreders en verander veroorzakers. Dat is wat Gamestorming zichzelf noemt. Ik ben dol op hun boek en heb er al tal van workshops mee voorbereid. Dankzij de tips en de mogelijkheid om verschillende oefeningen te mixen en te matchen, wordt het begeleiden van workshops een fluitje van een cent. Met Gamestorming zal je nooit zonder inspiratie zitten voor je volgende co-creatie sessie.

IDEO Brainstorm Guidelines

Brainstormsessies die nergens heen gingen, we hadden ze allemaal wel eens. Het doel van brainstormen is niet een perfect idee, het is de samenwerking, de overvloed aan ideeën en de openheid voor wilde oplossingen. Het laatste wat je nodig hebt is iemand die, in plaats van iets nieuws bedenkt, alleen maar vertelt waarom de genoemde ideeën niet zullen werken. Dat doodt de creativiteit en verschuift de mentaliteit van de groep van een generatieve naar een kritische. De enige manier waarop je solide ideeën kan ontwikkelen is door er veel te bedenken, zodat je kan kiezen.

IDEO weet dat ook. Daarom kwamen ze met een set van zeven korte regels die de creatieve kracht van een brainstormsessie losmaken. Neem vijf minuten voor je brainstorm waar je deze voorleest en ik verzeker je, de creatieve sappen zullen vloeien! Bekijk hun 7 regels.

Service Design Training

Ben je klaar om je vaardigheden op het gebied van service design te laten groeien? Wil je ontdekken hoe je service design kan inzetten om problemen op een creatieve manier op te lossen? Wil je uitstekende end-to-end diensten bouwen met je eigen toolkit van service design technieken?

Dan is de Leap Forward Service Design Training perfect voor jou! Het vormt de basis waarmee je de belangrijkste principes van service design in je organisatie kan implementeren. Je doet praktische ervaring en kennis op over een scala aan methoden voor service design die je organisatie helpen om kwalitatief hoogwaardige end-to-end diensten aan te bieden. Wij organiseren meerdere trainingen per jaar, check de komende data.

Ghent Service Jam

Ghent Service Jam maakt deel uit van de Global Service Jam. Elk jaar ben ik samen met mijn geweldige co-hosts María en het Service Design Network gastheer van de Ghent Service Jam. Het is een jaarlijks driedaags, wereldwijd evenement als onderdeel van de Global Service Jam, georganiseerd door service design liefhebbers. Het draait allemaal rond problemen op een creatieve manier oplossen en nieuwe service prototypes in slechts 48 uur co-creëren. Het is het perfecte evenement voor service designers en experts die elkaar willen ontmoeten, co-creëren en vooral plezier willen hebben!

Kingdom Cards

Kingdom is een speels, maar krachtig kaartspel dat winnende service strategieën voor je organisatie bouwt. Het spel is ontwikkeld door mijn collega’s van Knight Moves en werd geselecteerd als finalist voor de Global Service Design Award 2016 in de categorie Methodologie.

Je kan de kaarten op verschillende manier en voor verschillende doeleinden gebruiken. Mijn favoriete spel is “create your crest”, waarbij je sterke kernwaarden van het merk ontwikkelt en bepaalt. Ontdek de Kingdom Cards.

Co-creatie oefening create your crest met de Kingdom Cards tijdens workshop.

Service Design Network

Zonder Service Design Network zouden veel initiatieven op het gebied van service design het daglicht niet zien. Service Design Network is de toonaangevende non-profit organisatie. Zij zetten zich in voor wereldwijde groei, ontwikkeling en innovatie binnen de praktijk van service design. Ik raad hun jaarlijkse wereldwijde conferentie ten zeerste aan.

Het wereldwijde netwerk moedigt mensen aan om lokale gemeenschappen op te bouwen en om praktijkmensen, academici en studenten samen te brengen om zo het vakgebied te bevorderen. Dat is ook de manier waarop Peel, Knight Moves en Universiteit Antwerpen het Belgisch hoofdstuk oprichtten. Bekijk de pagina. Kijk ook uit naar de vele evenementen die ze organiseren.

Experience Architect Postgraduaat

Leap Forward heeft samen met zijn collega-ontwerpers van Duke & Grace (voorheen Wijs) en InThePocket een nieuwe postacademische opleiding voor de Arteveldehogeschool in het leven geroepen. De Experience Architect postgraduaat is perfect voor aspirant service designers, UX-ontwerpers, projectmanagers…

Het eenjarige programma bestaat uit vijf verschillende modules. We beginnen met gebruikersonderzoek, gaan over naar ideevorming en prototyping, dan naar idee naar MVP, daarna naar go-to-market en tot slot dekken we de run mode.

Context kaarten

Als je met verschillende klanten werkt ervaarde je waarschijnlijk al hoe complex de samenwerking in projecten vaak wordt. Er zijn experts op verschillende gebieden, veel ideeën, iedereen is betrokken maar er is geen gemeenschappelijke visie en niemand is het gewoon om met elkaar te werken… Klinkt bekend?

Om het proces soepeler en efficiënter te laten verlopen, gebruik ik vaak Context Cards. Het is een set van visuele kaarten die grafische elementen bieden waarmee je je communicatie kan ondersteunen, waardevolle inzichten kan delen en beter geïnformeerde groepsbeslissingen kan nemen.

Co-creatie oefening waarbij de context kaarten worden gebruikt om een stakeholder map mee te maken.

ARENA

ARENA is een tweejaarlijkse service design conferentie die je geïnspireerd en rijk aan leerstof zal achterlaten. De conferentie nodigt uit tot praktische actie over enkele van de meest relevante design onderwerpen van vandaag en morgen. ARENA organiseert elke editie rond een nieuw onderwerp. De vorige edities gingen rond onderwijs, mensgerichte organisaties en de toekomst van het werk, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Je kan alle details over vorige en toekomstige edities vinden op https://arena.live/#/. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe evenementen? Schrijf je dan in op onze Leap Forward nieuwsbrief, wij houden je op de hoogte!

Designexperte spreekt zittend publiek toe met presentatie tijdens ARENA.