Skip to main content

Arena #8 - Toegankelijkheid

Gepubliceerd op 10 okt, 2019

Welkom bij ARENA, een gratis evenement boordevol inspiratie, leerervaringen en hands-on actie over enkele van de meest relevante designonderwerpen van vandaag en morgen. Het onderwerp voor onze 8e editie was Toegankelijkheid.

De meeste producten en diensten vandaag de dag worden helaas niet voor alle gebruikers ontworpen. We zijn blij te zien dat mensen zich steeds bewuster worden van dit probleem en dat er goede initiatieven ontstaan. Bijvoorbeeld de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), die alle websites, vanaf 2020 in rekening zullen moeten brengen.

Maar er is zoveel meer dan webtoegankelijkheid! Zeker als we denken aan diensten en alle dimensies die daarmee gepaard gaan. Is jouw deur breed genoeg voor een kinderwagen? Houden jouw veiligheidsmaatregelen rekening met iedereen? Is de ervaring die je biedt prettig voor kleurenblinden? Is jouw kantoor goed bereikbaar voor iemand met een gebroken been?

Als service designers geloven we sterk in mensgericht ontwerpen. Het is daarbij onze plicht om rekening te houden met ALLE mensen. Al deze problemen kunnen we gemakkelijk oplossen als we ze vanaf het begin aanpakken en niet als een bijkomstig iets behandelen. Houden we niet vanaf het begin rekening met de toegankelijkheid, dan heeft dat een negatieve invloed op onze organisatie en is het zeer duur om later te implementeren.

Bij Knight Moves zijn we ons er heel bewust van hoe belangrijk dat is en proberen we deze richtlijnen te integreren in onze workflow. Dat is ook de reden waarom we dit onderwerp kozen voor onze achtste editie van ARENA.

Onze sprekers

Voor deze avond nodigden we twee toegankelijkheidskampioenen uit die hun expertise met ons zullen delen.

De eerste op het podium was Marie van Driessche, een interaction designer van de VPRO in Amsterdam. Omdat ze zelf doof is, deelde ze persoonlijke ervaringen over de interactie met digitale producten en enkele tips over hoe je deze voor iedereen toegankelijker kan maken.

Marie van Driessche spreekt het publiek toe met een presentatie tijdens ARENA.

Onze tweede kampioen was Ben Carpenter, van Government Digital Service in het Verenigd Koninkrijk. Hij sprak over het belang van beschikbaarheid en effectiviteit wanneer je openbare diensten ontwerpt. Hij benadrukte dat diensten nooit perfect kunnen zijn voor iedereen, maar dat barrières zo klein mogelijk moeten zijn. Hij deelde ook enkele inzichten over hoe ze deze barrières proberen te overwinnen.

Ben Carpenter spreekt het publiek toe tijdens ARENA.

Mocht je iets gemist hebben of als je de presentatie van onze kampioenen graag opnieuw bekijkt, dan hebben we ze hier geüpload.

Onze Marktplaats was ook zeer levendig! Veel dank aan onze merchants: Eleven Ways, OPEN (Expertise Centre for Accessible Media and Culture) en Kurt van Konekt, om nog wat meer inspiratie in de avond te brengen.

Om de avond af te ronden, organiseerde de Service Design Podcast een Ronde Tafel Sessie. Hou hun website in de gaten om naar de aflevering te luisteren!

Twee designexperten interviewen Ben en Marie tijdens een rondetafelgesprek.

Call To Action

Als je op de hoogte wilt blijven van de volgende edities, schrijf je dan in op onze mailinglijst (onderaan onze homepage) en we houden je op de hoogte.