Skip to main content

Waarom een design sprint altijd een goed idee is

Gepubliceerd op 22 mei, 2020

Een design sprint is een gericht, vier- of vijfdaags proces waarmee je snel inzichten kan verzamelen over je gebruikers, prototypes kan maken van ideeën en ze kan valideren. We kunnen je vermaken met anekdotes over de voordelen van design sprints; maar er zijn ook solide gegevens die dat ondersteunen. Volgens IBM leidt design thinking onderzoek tot een vermindering van 75% in ontwerp- en oplevertijd, waardoor een project van acht maanden vaak wordt gereduceerd tot drie of vier maanden. Bovendien ontdekte het dat het aantal defecten met 50% daalt door dit soort werk vooraf.

Terwijl de meeste gedocumenteerde sprints voor consumentensoftware- producten zijn, zijn de technieken ook van toepassing op andere producten en diensten. Het is bijvoorbeeld een geweldige manier om de eerste ontdekkings- of ideefase van een project uit te voeren. Sprint zijn ook erg effectief op cruciale strategische momenten: Gaan we verder met het traject? Of slaan we een andere weg in? Ze zijn een productieve manier om vereisten te verzamelen.

Krijg gebruikersfeedback op tijd

Innovatievelingen citeren vaak Henry Ford met zijn “faster horses” verhaal. Het punt is dat je mensen niet kunt vragen wat ze willen als de oplossing nog niet bestaat. Een design sprint helpt je om een idee snel in realiteit om te zetten, zodat je vroegtijdig feedback van klanten krijgt. Op die manier zorgen sprints ervoor dat je producten kan bouwen die mensen echt leuk vinden en gebruiken.

Werkte je ooit aan een product dat tot niets leidde? Of dat je gebruikers het gewoon niet leuk vonden? Wat als je jouw vertrouwen in de productmarkt zou kunnen vergroten? Een design sprint helpt daarbij.

In een paar dagen tijd leidt een design sprint je team naar de creatie van een snel prototype, dat je kan testen met je gebruikers en waarop je meteen feedback krijgt. Vergelijk het met de tijd en moeite die het kost om een nieuwe functie (of een heel product!) te bouwen. Met een design sprint zorg je ervoor dat je nooit meer te laat feedback krijgt van gebruikers. Krijg snel feedback en je kan beter onderbouwde beslissingen maken die zullen leiden tot meer succes in de toekomst.

Team van 5 mensen dat rechtopstaand een design sprint is aan het plannen.

Afstemming van het team en de gegevens

Een van de vele dingen die we leuk vinden aan design-sprints zijn de diverse en multi getalenteerde teams die samenkomen en hun uitdaging aangaan. Het breekt vaak de grenzen tussen verschillende delen van organisaties en stimuleert wederzijds respect. Dat begint op de eerste dag van de sprint, wanneer het team zich samen verdiept in de gebruikersinzichten en het onderzoek. Doordat je al deze informatie als een collectief uit de doeken doen, heeft het hele team ineens zicht op dezelfde datapunten. Deze inzichten zijn belangrijk, omdat ze het team op één lijn brengen met een gemeenschappelijk doel.

Het kleine en gerichte team dat samenwerkt aan een sprint moedigt ook uitlijning aan. Tijdens een sprint zal je merken dat de deelnemers de hele week naar elf personen gaan en ongekende vooruitgang boeken. Het is intensief en vraagt veel inspanning, maar het geeft ook veel voldoening. Zo’n ervaring schept banden tussen de leden, zoals een uitdagende wandeling kan doen.

In onze sprints proberen we de directe deelnemers te beperken tot zeven. Wanneer de situatie het vereist, kan je meer teamleden betrekken. Het is belangrijk dat je de teams op elkaar afstemt zodat je de ontwikkeling kan versnellen en de postsprints kan ontwerpen, maar ook de communicatie kan verbeteren. Iedereen zal vanaf het begin dezelfde zakelijke doelen begrijpen. Een extra bonus aan dit alles is dat je team na de design sprint meer verbonden en uitgelijnd zal zijn door de betekenisvolle en impactvolle ervaring.

Een cultuur en innovatie opbouwen

Veel bedrijven zijn vandaag de dag op zoek naar de innovatie ‘silver bullet’. Ze willen de structuur en de tools aanreiken waarmee hun teams het volgende grote ding kunnen ontdekken. Design sprints zijn een geweldige tool om in je eigen innovatiestrategie te integreren. Ze zijn licht van gewicht en leveren aanstekelijke resultaten op en ze kunnen ook een intrapreneuristische mindset onder de medewerkers stimuleren.

Veel bedrijven doen niet aan snel prototypen om verschillende redenen, ook al weten ze dat ze het wel zouden moeten doen. Vaak is de reden dat ze aan hun oude manier van werken vastzitten. Ze zijn bang voor het niveau van de inspanning die nodig is om deze nieuwe rituelen over te nemen. Wanneer het management investeert in een design sprint, geeft dat een duidelijk signaal aan het team dat ze ruimte hebben om die innovatieve methoden op te nemen in hun werk.

Er is nog een ander aspect aan de manier waarop design-sprints innovatie kunnen bevorderen. Ze zijn een uitstekende manier om leden van je team te identificeren die betrokken en vooruitstrevend zijn en misschien zelfs bereid zijn om een nieuwe uitdaging of leiderschapsrol op zich te nemen. Na het doorlopen van de design sprint ervaring zullen die mensen ook bereid zijn om zelf een te leiden of om de tools en manieren van werken te implementeren in hun eigen projecten.

Minder risico, meer snelheid & momentum

Denk aan een recente beslissing waarbij je tijd en geld verloor omdat je een pad insloeg en dat niet helemaal het juiste was. Met behulp van een design sprint is de kans kleiner dat je deze scenario’s tegenkomt. Als de prijskaartjes van de potentiële mislukkingen of successen hoog zijn, kan het de moeite waard zijn om te experimenteren met een sprint. Tijdens het proces zal je sommige van je aannames valideren, andere niet. Je zal weten of je moet veranderen van richting en welke richting het best is.

Dat alles betekent dat je jezelf maanden aan ontwerp-, engineering- en ontwikkelingskosten kan besparen. Je zal je product, idee of functie sneller op de markt kunnen brengen, omdat je op het juiste focust.

Een gerelateerd voordeel is dat je uit je sprint komt met een ton aan dynamiek rondom het project. Je hebt een duidelijke North Star en een team dat enthousiast is over het idee. Je sluit de design sprint week zelfs af met een concreet prototype dat als visuele specificatie voor je ontwikkelingsteam zal dienen. Het prototype helpt om de ideeën te communiceren en het stelt je in staat om sneller te bewegen als organisatie.

Team van 3 personen dat rechtopstaand bezig is aan een co-creatieoefening.

Om te onthouden

Design sprints kunnen ontmoedigend lijken, zowel in financiële- als opportuniteitskosten. Maar wat zijn de kosten als je het op de oude manier blijft doen? stel jezelf een aantal van deze vragen: Wat zijn de kosten als je project minder succesvol is dan het zou kunnen zijn? Of als je niet past in de productmarkt? Of als je het verkeerde bouwt? Gezien het feit dat design sprints het risico, de orthodoxie en de time-to-market radicaal verminderen en dat ze de innovatie versnellen, het momentum en de teamgeest verhogen, geloven we dat je het niet kan veroorloven om het niet te doen.