Skip to main content

Design sprint

Van een uitdaging naar een gevalideerde oplossing in één week

Naar overzicht

Waarom een design sprint?

Een design sprint is een ideale manier om een project met een open einde op gang te brengen. Bij de start van een project vallen er veel beslissingen te nemen, elk met hun eigen feedbacklussen. Dat proces kan erg lang duren, op het moment dat we net met een project in overdrive willen gaan. Een design sprint vermindert dit proces tot een week.

Tijdens een design sprint brengen we een groep belanghebbenden en gebruikers bij elkaar waarmee we samen oplossingen zoeken. Aan het einde van de week zullen we verschillende wegen hebben verkend en zullen we uitkomen bij een concreet prototype, een tastbare visualisatie van het idee die de eindgebruikers zullen valideren.

Hoe een design sprint benaderen

Een design sprint duurt 4 of 5 dagen. We brengen een multidisciplinair team samen rond een concrete uitdaging voor een week. Tijdens die week komen we tot een gevalideerde oplossing door beproefde co-creatieve methodologieën toe te passen. Het proces wordt strikt begeleid door een facilitator die de groep door het hele design proces begeleidt. We beginnen met het prioriteren van de uitdagingen en pijnpunten die we willen aanpakken en zetten die daarna om in creatieve ideeën. Die ideeën structureren we dan aan de hand van vooraf gedefinieerde parameters en vertalen die vervolgens naar een prototype. Op de laatste dag van de design sprint testen we het prototype met echte gebruikers. De inzichten resulteren daarna in een roadmap voor een succesvolle implementatie.

Instrumenten & methoden

Probleemstelling

samen definiëren we een ontwerpuitdaging en een duidelijke scope op basis van echte inzichten

Ideation

we stimuleren de generatie van creatieve ideeën en oplossingen voor onze uitdaging.

Co-creatie

de hele week co-creëren we met een multidisciplinair team via een gestructureerd proces die we bieden voor een optimale samenwerking.

Prototyping

we brengen ideeën tot leven door ze te visualiseren.

Usability testing

we testen onze oplossingen bij echte gebruikers.

Roadmapping

samen bepalen we de volgende stappen voor een succesvolle implementatie.

Benefits

Snelheid

Van uitdaging naar een gevalideerde oplossing in één week

Co-creatie

Een oplossing creëren met een multidisciplinair team

Resultaatgericht

Een gevalideerd concept met duidelijke vervolgstappen voor de implementatie