Naar inhoud

Stel je voor: je wilt je huis renoveren. Een van de eerste documenten die je tegenkomt, is het Energieprestatiecertificaat (EPC). Vol goede moed begin je te lezen, klaar om te ontdekken hoe je je woning energiezuiniger kunt maken. Maar al snel merk je dat je dezelfde pagina's steeds opnieuw leest. De cijfers en termen vliegen je om de oren: U-waarden, energie-indexen en een wirwar aan technische begrippen. Je wilt verduurzamen, maar het document maakt het moeilijk om actie te ondernemen.

Gebruikerstesten kunnen deze frustraties voorkomen. Bij bestaande producten helpen ze je om knelpunten en frustraties bloot te leggen die bij de ontwikkeling over het hoofd worden gezien. Op basis daarvan kan je het product verbeteren. In het geval van het EPC kunnen gebruikerstesten ervoor zorgen dat het technische document begrijpelijk wordt.

Maar testen is niet alleen nuttig bij bestaande producten. Uit onderzoek en onze ervaring met meer dan 200 gebruikerstesten per jaar leerden we dat ze bij het ontwerpen van nieuwe producten essentieel zijn om vanaf het begin te ontdekken of het ontwerp intuïtief is en aansluit op de behoeften van je gebruikers. Zo vergroot je de kans op succes en adoptie bij lancering.

Het is cruciaal om producten en diensten te ontwikkelen die niet alleen mooi, maar ook gebruiksvriendelijk zijn. Of het nu gaat om websites, applicaties, marketingcampagnes, fysieke documenten of zelfs ideeën: vrijwel alles wat je gebruikers ervaren, kun je met hen testen.

Kortom, gebruikerstesten zorgen ervoor dat je producten beter aansluiten op de behoeften en verwachtingen van je consument, wat leidt tot hogere klanttevredenheid. Voor de klant betekent dit lagere kosten, een efficiënter ontwikkelproces en duidelijke prioriteiten. En als je klant tevreden is, geeft dat de medewerkers ook meer voldoening.

Toch bestaan er nog veel misverstanden over het nut van gebruikerstesten. In deze blogpost lees je 7 fabels en feiten over het belang van gebruikerstesten. Ontdek waarom gebruikerstesten cruciaal zijn voor het succes van jouw project.

Feit of Fabel?

1. "Gebruikstesten zijn duur en heel tijdrovend."

Fabel.

Door niet te testen, spaar je op korte termijn extra budget uit, maar het leidt later vaak tot duurdere en grotere aanpassingen. Kleinschalige testen tijdens de conceptuele fase van je project kunnen al heel wat waardevolle inzichten opleveren.

Zo ontdek je vroeg genoeg of je concept aanslaat, wat uiteindelijk tijd en geld bespaart. De juiste prioriteiten stellen vanaf het begin is de sleutel tot een succesvolle lancering.

Het project met de batterijcontainer van Bebat is een goed voorbeeld van het belang van tijdig testen. Een idee dat voor volwassenen bedacht is en fantastisch lijkt, kan door een specifieke doelgroep – kinderen – volledig worden omgegooid.

Een vrouw met een notitieblok observeert een jongen die een batterij in een Bebat-container deponeert, tegen een kleurrijke muur met kunst.
“Toen we de bruikbaarheid van deze gebruikte batterijcontainer testten, gebruikten kinderen de speciaal ontworpen klep helemaal niet. Ze haalden gewoon het hele deksel eraf en omzeilden de klep volledig!"

— Julie Dhont, Service designer

Ook bij bestaande producten kan één test een cruciale verandering opleveren die de algehele gebruikerservaring drastisch verbetert. Dit resulteert in hogere klanttevredenheid en een groter succes van het product.

2. “We spreken vaak met onze klanten en weten als de beste wat ze nodig hebben. Extra onderzoek is dus overbodig.” 

Fabel.

Zelfs teams die hun doelgroepen goed kennen, maken vaak aannames. Medewerkers kennen hun product en dienstverlening vaak van binnen en van buiten, wat hun feedback kleurt en dus minder betrouwbaar maakt. Gebruikerstesten onthullen blinde vlekken en onverwachte uitdagingen. Producten worden vaak anders gebruikt dan je verwacht. Testen met echte gebruikers levert eerlijkere inzichten op en verrast zelfs ervaren teamleden.

Het kan verleidelijk zijn om met werknemers te testen wanneer eindgebruikers moeilijk te vinden zijn. Werknemers kunnen zich gemakkelijk vrijmaken en het bespaart je kosten. Maar het testen met medewerkers leidt vaak tot misleidende resultaten. Werknemers kennen het product te goed, ze zijn vertrouwd met details, beperkingen en functionaliteiten en zullen het anders gebruiken dan een buitenstaander. Gebruikerstesten helpen inzicht te krijgen in de obstakels en pijnpunten die echte gebruikers ervaren. Juist omdat gebruikers geen experts zijn, kunnen ze objectieve en betrouwbare feedback geven over hoe intuïtief en bruikbaar een ontwerp is.

3. “Zowel bestaande eindgebruikers als ook nieuwe of potentiële gebruikers kunnen deelnemen aan een gebruikerstest”

Feit.

Het is belangrijk om niet alleen met bestaande gebruikers te testen, maar ook met nieuwe of potentiële gebruikers. Beide groepen bieden verschillende perspectieven. Ervaren gebruikers zijn al vertrouwd met je product of je organisatie en geven waardevolle feedback op details. Nieuwe gebruikers hebben nog geen voorkennis en kunnen aangeven waar ze vastlopen of wat onduidelijk is bij het eerste gebruik.

Two people in front of a laptop looking at a paper brochure of social rights

Dit helpt je om te ontdekken hoe intuïtief je product of dienstverlening is en hoe gemakkelijk nieuwe gebruikers hun weg vinden. Potentiële gebruikers bieden daarnaast inzicht in wat mensen verwachten of nodig hebben voordat ze überhaupt met je product of dienstverlening aan de slag gaan. Door met verschillende eindgebruikers te testen, krijg je een vollediger beeld van hoe je product wordt ervaren.

4. “We zitten al te ver in het ontwerpproces om nog aanpassingen te doen.”

Fabel.

Het is nooit te laat om gebruikerstesten uit te voeren. Zelfs kleine aanpassingen aan het eind kunnen een groot verschil maken. Werkt je product? Mooi, maar dat betekent niet dat het ook gebruiksvriendelijk is.

Testen is dé manier om erachter te komen of je klanten echt tevreden zijn. Door tot het einde te blijven testen, laat je zien dat je naar je klanten luistert en hun wensen centraal stelt. Dit onderscheidt je als bedrijf doordat je net dat stapje extra zet voor de beste gebruikerservaring.

Een computerscherm met de website van Deliverect, waarin een interface voor orderbeheer zichtbaar is.

Bij een project voor Deliverect, een Belgisch IT-bedrijf dat zich richt op het stroomlijnen van processen rondom voedselbezorging, werd het belang van gebruikerstesten later in het proces bevestigd. Zowel een mobiele als een desktopversie van de website werden getest. Hieruit bleek dat gebruikers anders navigeren op de website via hun smartphone dan via hun pc. Ze verwachtten kortere pagina's en minder content op mobiel, terwijl ze op desktop juist uitgebreidere informatie zochten. Op basis van deze inzichten werd de content op mobiele pagina’s ingekort.  Dit toont aan dat gebruikerstesten, zelfs in een later stadium, waardevolle inzichten bieden om het product te verbeteren voor de lancering.

Testen stopt niet zodra je product gelanceerd is. Het is een continu proces. De behoeften van je gebruikers veranderen voortdurend, zeker in een maatschappij die altijd in beweging is. Door regelmatig te testen, blijf je die veranderende wensen oppikken en kun je je product steeds verbeteren door in te spelen op wat je klanten écht nodig hebben.

5. “We hebben al voldoende feedback van onze gebruikers via surveys en statistieken.”

Fabel.

Cijfers geven inzicht in wat er gebeurt: Hoeveel mensen gebruiken een functie? Hoeveel klikken zijn er nodig? Hoe lang blijft iemand op een pagina? Maar deze cijfers vertellen niet waarom gebruikers moeite hebben of afhaken.

Dat is waar kwalitatieve data van gebruikerstesten het verschil maken. Feedback van echte gebruikers geeft inzicht in waarom ze tegen problemen aanlopen en helpt je gerichte verbeteringen aan te brengen.

Voorbeeld Stad Brugge: We weten hoeveel burgers via de website een afspraak maken en welke pagina’s langer bekeken worden. Maar zonder gebruikerstesten weten we niet waarom. Misschien is de vraag onduidelijk of zijn er technische problemen. Door te observeren en diepte-vragen bij gebruikerstesten te stellen, bleek dat de legende bij de afsprakenkalender verwarrend was. Door cijfers aan te vullen met menselijke inzichten uit testen, krijg je een compleet beeld en kun je beter inspelen op wat gebruikers écht nodig hebben.

Een smartphone en een desktopscherm tonen het online afsprakenplatform van Stad Brugge, met opties voor verschillende stadsdiensten.

6. “Onze ontwikkelteams werken efficiënter met inzichten uit gebruikerstesten.”

Feit.

Testresultaten geven teams de data om gegronde beslissingen te nemen over wat prioriteit moet krijgen.  Zo werken ze sneller en verspillen ze geen tijd aan minder belangrijke zaken. Gebruikerstesten leiden dus niet alleen tot een beter product, maar ook tot een efficiënter en slimmer ontwikkelproces.

Voor Acerta organiseerden we gebruikerstesten voor een nieuwe tool voor flexibel verlonen. Werknemers kunnen hiermee zelf hun loon of voordelen samenstellen. De tool wordt gebruikt door werknemers, HR-verantwoordelijken en interne Acerta consultants die klanten ondersteunen.

Tijdens het testen van een eerste ontwerp kwamen al veel waardevolle inzichten naar voren. Zo bleek dat de homepagina voor interne medewerkers goed werkte, maar ze wilden deze graag personaliseren met favoriete acties, zoals 'een nieuwe klant aanmaken'. Dankzij deze feedback kon het ontwikkelteam hun prioriteiten aanpassen en zo sneller en gerichter ontwikkelen.

Drie mannen in een vergaderruimte werken samen achter laptops, met een groot scherm op de achtergrond waarop een digitale interface te zien is.

7. We testen een ontwerp beter met 5 eindgebruikers in plaats van 50 eindgebruikers.

Feit.

Onderzoek toont aan dat vijf testers vaak genoeg zijn om de grootste problemen te ontdekken. Opgelet! Dit aantal geldt enkel wanneer je de gebruiksvriendelijkheid van een product wilt testen. Het is ook belangrijk dat het gaat om vergelijkbare gebruikers die een product op ongeveer dezelfde manier gebruiken.

Stel, je wilt de gebruiksvriendelijkheid van de website van je gemeente testen. Interne medewerkers gebruiken de website anders dan burgers. Daarom test je idealiter met 5 interne medewerkers en 5 burgers.

Gebruikers lopen vaak tegen dezelfde obstakels aan, en na vijf tests herhalen die zich meestal. Meer testers toevoegen levert weinig nieuwe inzichten op. Het is daarom beter om middelen te besparen en meerdere testfases in te plannen.

Ben je overtuigd van het nut om gebruikerstesten te organiseren maar weet je niet hoe te beginnen?

Als experts in gebruikersonderzoek helpen we je graag om kwalitatieve gebruikerstesten op te zetten en uit te voeren.

We helpen je graag bij de volgende uitdagingen:

  • Hoe maak ik een kwalitatieve leidraad?
  • Hoe rekruteer ik de juiste deelnemers?
  • Hoe stel ik geen sturende vragen?
  • Hoe voorzie ik een comfortabele testomgeving?
  • Hoe analyseer ik de informatie?
  • Hoe breng ik de inzichten vanuit de gebruikerstesten op een begrijpbare en visuele manier over naar belangrijke stakeholders?

Daarnaast bieden we ook opleidingen waarin we je stapsgewijs meenemen in de aanpak en uitvoering van gebruikerstesten. Zo kan je zelf succesvolle gebruikerstesten uitvoeren binnen jouw organisatie.

Illustration of a hand holding a magnifying glass

Contacteer ons voor gebruikerstesten

Neem gerust contact met ons op en ontdek hoe we er samen voor kunnen zorgen dat jouw oplossing naadloos aansluit op de behoeften van jouw gebruikers.