De Vlaamse Woningpas

Alle informatie over je woning gebundeld op één enkel platform.

Logo HVDV 2020 small

Winnaar van de Henry van de Velde Award 2020 in de categorie 'Collaborative Award'.

De opdrachtgever

Zocht je vroeger informatie over je woning? Dan kon je die bijeen puzzelen bij verschillende overheidsinstellingen. Er was dan ook dringend nood aan 1 platform waarop eigenaars alle nuttige info makkelijk vinden.

Het Vlaams Energieagentschap, Wonen Vlaanderen, Ruimte Vlaanderen, Informatie Vlaanderen en de OVAM bundelden daarom hun krachten voor een nieuw project: de woningpas. De 5 organisaties zochten een creatieve partner om hen te begeleiden, en Leap Forward kwam als sterkste uit de bus. Binnen Leap Forward was Knight Moves verantwoordelijk voor het gebruikersonderzoek en de creatieve ondersteuning, conceptontwikkeling en co-creatie met de stakeholders.

Een gedroomd bondgenootschap waar we 2 jaar lang vol enthousiasme aan hebben gewerkt. We kunnen niet trotser zijn op de resultaten.

Woningpas customer3

De uitdaging

Het project daagde ons uit op verschillende niveaus. Vooreerst moesten we de relevante gegevens voor woningeigenaars filteren uit de berg beschikbare informatie. Ten tweede was het noodzakelijk om de stakeholders op 1 lijn te houden – ongeacht de uiteenlopende belangen. Denk maar aan de agentschappen, beleidsmakers en private partijen.

Daarnaast moesten we het resultaat op een duidelijke en eenvoudige manier vormgegeven. En ten slotte ambieerden we dat de woningpas eigenaars zou aanzetten tot renoveren of bouwen met een duurzame langetermijnmentaliteit.

Img 5327

Onze aanpak

Het volledige proces, van eerste concept tot implementatie, kon bouwen op een intensieve samenwerking. Elke stap gebeurde in overleg met de 5 organisaties. Naast de vele workshops, organiseerden we ook regelmatig stakeholdermeetings. Elke iteratie werd grondig getest. Bovendien betrokken we burgers intensief via kwantitatief en kwalitatief onderzoek en regelmatige gebruikerstesten.

Om een project van deze omvang succesvol op te leveren, werkten we samen met verschillende partners. Zo zorgde Little Miss Robot voor het interactiegedrag en het gedetailleerde ontwerp van de woningpaswebsite. ACA was dan weer verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling.

DSC05941

Het resultaat

Knight Moves leverde een intuïtief platform op, waarmee burgers in enkele kliks toegang krijgen tot een schat aan informatie over hun woning. De tool helpt gebruikers om zelf relevante gegevens te verzamelen en te beheren. En dat is nog maar het begin. In de nabije toekomst rollen we stapsgewijs nieuwe features uit die het woningpasplatform nog krachtiger maken. Ons einddoel is dat woningeigenaars goed geïnformeerde beslissingen nemen over hoe en wanneer ze het beste renoveren.

We zijn fier op het resultaat, zeker gezien alle stakeholders volledig aan boord zijn. Neem gerust een kijkje naar jouw woningpas.

Woningpas responsive mockup 1screen