Naar inhoud

De opdracht­ge­ver

Brugge is een histo­ri­sche middel­eeuwse stad in het noord­wes­ten van België. De stad staat bekend om haar geschie­de­nis, archi­tec­tuur en cultuur en is door Unesco uitge­roe­pen tot werel­derf­goed. Het is een van de meest bezochte steden van België. Om bezoe­kers en inwoners de rijkdom en diver­si­teit van het erfgoed van Brugge te laten ontdek­ken, creëerde de stad een mobiele appli­ca­tie genaamd Xplore Brugge. De app bevat thema­rou­tes door de stad en in musea die gebrui­kers in verschil­lende talen kunnen downlo­a­den om het erfgoed van Brugge op hun eigen tempo te beleven.

Twee smartphones die twee verschillende schermen tonen van de oude xplore app

De uitda­ging

De verschil­lende tours op de app bevat­ten rijke en interes­sante content over het erfgoed van de stad, maar de app leek niet te preste­ren zoals verwacht. Boven­dien was de toekomst van de app door een aantal techni­sche proble­men een beetje onzeker, aange­zien de stad moest beslis­sen of ze de app helemaal opnieuw zou bouwen of een andere manier zou beden­ken om de content aan te bieden. Omdat ze al aan het naden­ken was over een nieuwe digitale strate­gie, leek dit de perfecte gelegen­heid om uit te zoeken wat er met de app moest gebeu­ren. We werden gevraagd om onder­zoek te doen en strate­gisch advies te formu­le­ren voor de toekomst van de app en hoe deze zou kunnen passen binnen het digitale landschap van Brugge.

Onze aanpak

We voerden eerst diepte-inter­views uit met de verschil­lende stake­hol­ders om de complexi­teit van het digitale landschap van Brugge te begrij­pen en wat ieders verwach­tin­gen voor de toekomst waren. We gingen de straat op in Brugge en via cultu­ral probes en korte inter­views leerden we hoe mensen hun tijd in de stad plannen, hoe ze ontdek­ken wat de stad te bieden heeft en welke kanalen en touch­points ze normaal gebrui­ken. We schaduw­den de gebrui­kers ook op verschil­lende plekken in de stad: een museum, een kerk en het toeris­tisch info punt; om uit de eerste hand te ervaren hoe de inter­ac­ties tussen hen en de stad verlo­pen. Na een uitge­breide onder­zoeks­fase hebben we de verschil­lende gebrui­kers gegroe­peerd en perso­na’s ontwik­keld. Deze perso­na’s vormden het uitgangs­punt voor een co-creatie workshop, waar we samen met de verschil­lende stake­hol­ders user journeys ontwik­kel­den van de ideale bezoekerservaring.

Drie mensen staan voor een tafel. Op de tafel liggen verschillende papieren en post-its. De mensen zijn aan het discussiëren over de templates.

Het resul­taat

Na een uitge­breide onder­zoeks­fase kwamen we erach­ter dat bezoe­kers van Brugge liever verdwa­len en gemak­ke­lijk toegan­ke­lijke infor­ma­tie vinden wanneer ze op iets stuiten dat ze interes­sant vinden dan een vooraf bepaalde route volgen. We leerden ook dat niet alleen een digitale strate­gie belang­rijk is, maar dat analoge touch­points nog steeds erg waarde­vol zijn. Met dit in gedach­ten ontwier­pen we een concept om de stad te helpen de inhoud van de Xplore-app te integre­ren in hun nieuwe digitale strate­gie. We hielden niet alleen rekening met de behoef­ten van de bezoe­kers en burgers, maar ook met de wensen van de verschil­lende stake­hol­ders en de verschil­lende mogelijk­he­den voor de toekomst. We lever­den advies en een plan van aanpak over hoe dit organi­sa­to­risch het meest effici­ënt kon worden aangepakt.

Een template van een user journey. De gegevens op de template gaan over de meerwaarde zoeker.
Illustration of two hands in a handshake

Laten we samenwerken!

Wil je jouw klanten ook gewel­dige diensten en ervarin­gen aanbie­den? Nood aan een aanvals­plan voor een complexe uitda­ging? Knight Moves trekt met plezier voor je ten strijde.