Skip to main content

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

De ideale museumervaring voor verschillende doelgroepen.

De opdrachtgever

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) sloot in 2011 de deuren voor een volledige renovatie. De 19e-eeuwse patio’s en binnenplaatsen maken plaats voor een nieuw gedeelte: het verticale museum. Met zijn 10 verdiepingen en moderne stijl zorgt het voor een frisse beleving.

Het oude museumdeel, gekend voor zijn indrukwekkende klassieke stijl, blijft bewaard. Het gevolg? Een prachtig contrast tussen klassiek en modern dat roept om een nieuw verhaal.

KMSKA logo

De uitdaging

Wanneer de deuren terug openen, wilt het museumteam met de kunstcollectie aantonen hoe de eeuwenoude beeldcultuurtraditie nog steeds relevant is. Een nobel doel. Knight Moves ging dan ook enthousiast aan de slag toen het KMSKA-team vroeg om de ideale looproutes te bepalen voor de verschillende bezoekersprofielen.

Het team vroeg ook om de opportuniteiten en knelpunten van het gebouw op te lijsten, én het artistieke programma af te stemmen op de nieuwe identiteit. Daarbij moesten we rekening houden met de bouwplannen. De uitdaging was niets minder dan de perfecte museumervaring creëren – afgestemd op de wensen en noden van de verschillende doelgroepen.

Storyboard voor een familiebezoek aan het KMSKA.

Onze aanpak

De lat lag dus hoog, net als ons enthousiasme. Het designtraject begon met een uitgebreid kwalitatief veldonderzoek. Denk aan persona-research, contextueel en online onderzoek, diepte-interviews met de conservatoren en museummedewerkers, straatinterviews met toeristen en omwonenden, enzovoort.

De volgende stap was een cocreatie-workshop. We ontwierpen voor elke persona een customer journey samen met het KMSKA-team, en de technische en architecturale partners. Het overleg met de architecten was cruciaal om de beleving af te stemmen op de fysieke route die museumbezoekers zullen afleggen.

Het resultaat

Op basis van alle onderzoeksgegevens werkten we 4 verschillende persona’s uit – elk met hun ideale customer journey en museumervaring. Door voortdurend te focussen op het museumteam en de bezoekers, hielpen we het KMSKA om de juiste designbeslissingen te nemen. Zo konden we de customer journeys vertalen naar de realiteit.

Het gevolg? Een museumbezoek dat de architectuur van het gebouw respecteert en gebruikt om de ervaring te verrijken.

De 4 persona's waarvan het perspectief werd ingenomen tijdens de workshops.