Skip to main content

Toyota Connected Europe

De ideale cockpitervaring voor de nieuwste Toyota’s van 2025

De opdrachtgever

Toyota Motor Corporation is één van de grootste autofabrikanten wereldwijd. Wij werken samen met Toyota Connected Europe (TCEU) om op Europees niveau gebruikersonderzoek te coördineren en uit te voeren. Het onderwerp? Nieuwe digitale en geconnecteerde ervaringen voor bestuurders van een elektrische auto in de toekomst (2025).

Logo toyota

De uitdaging

Toyota wenst in de toekomst een nog betere gebruikerservaring aan te bieden aan hun autobestuurders, die aansluit bij huidige en toekomstige noden voor elektrisch autorijden. Een ervaring die digitaal onderlegde gebruikers enthousiast moet maken, maar ook eenvoudig en veilig genoeg moet zijn voor alle soorten bestuurders. Knight Moves coördineert het onderzoek over de Europese grenzen heen en test nieuwe concepten en gebruiksvriendelijkheid.

Onze aanpak

Om gevalideerde inzichten te verkrijgen van de gebruikers, streven we telkens naar een setting die de realiteit zo goed mogelijk nabootst. Zo maken we gebruik van geavanceerde simulatoren waarbij we de gebruikers in een nagemaakte auto plaatsen. De bestuurders doorlopen verschillende scenario’s terwijl ze stilstaan met de “auto”, of juist wanneer ze ermee aan het rijden zijn. Met werkende pedalen, stuurbediening, een dashboard en een multimediascherm, kunnen we de volledige cockpitervaring van gebruikers analyseren.

Afhankelijk van het onderzoeksdoel testen we in verschillende settings en gebruiken we andere tools. Zo rijden we met participanten - voor benchmarking doeleinden - met auto’s van andere merken, gebruiken we eyetrackingbrillen en meten we nauwkeurig het rijgedrag en de gebruikerservaring van deelnemers.

We gaan verder dan enkel onderzoeksinzichten te definiëren en maken telkens de vertaalslag naar concrete ontwerpaanbevelingen voor een volgende iteratie. Daarbovenop brengen we de onderzoeks- en design teams van de Verenigde Staten en Japan telkens samen voor co-creatie. Zo kunnen we regiogebonden of culturele verschillen met elkaar vergelijken en hier verder op inspelen.

Gebruikersonderzoek met deelnemer in een geavanceerde autosimulator.

Het resultaat

Het voorbije jaar hebben we samen met TCEU de gehele toekomstige cockpitervaring van gebruikers onderzocht. In 2022 voerden we al meer dan 100 concept- en gebruikerstesten uit in België, Frankrijk en Italië. Onboarding flows, geconnecteerde ervaringen, navigatie, temperatuurregeling, dashboardinteracties, multimediascherm-interacties en meer werden onder de loep genomen via geïntegreerde onderzoeksscenario’s. Deze leidden tot een gevalideerde digitale ervaring die in alle Toyota en Lexus wagens geïmplementeerd zal worden vanaf 2025.

Door deze vruchtbare samenwerking wordt Knight Moves een blijvende partner van Toyota Connected Europe en kunnen we samen een naadloze bestuurderservaring blijven garanderen. We kijken er al naar uit om samen de auto van 2028 vorm te geven!

Samen met Knight Moves zijn we erin geslaagd onze interne silo's te doorbreken en de gebruiker echt centraal te stellen in het proces. Knight Moves zorgde niet alleen voor interessante onderzoeksinzichten, ze gebruikten ook hun interne expertise om creatieve design aanbevelingen en oplossingen te bieden. We zijn heel enthousiast over het nieuwe remote testing lab in Gent om onze onderzoeksaanpak nog verder te verbeteren.
Laura Martens (Research Lead Europe - Toyota Connected Europe)