Naar inhoud

Hoe vaak heb jij al op een website gezocht naar juist dat stukje infor­ma­tie dat voor jou zo belang­rijk is, maar dat je het niet vond? Dat elk menu item wel hint naar interes­sante inhoud, maar wanneer je erop klikt, je toch niet de juiste info te zien krijgt? Dat je – hoewel de website er prach­tig ontwor­pen uit ziet – je toch verlo­ren voelt en uit frustra­tie de website zelfs afsluit en terug in Google je origi­nele zoekop­dracht intypt? Wel, je bent zeker niet alleen, en geluk­kig is er is één begrip dat je uit je lijden kan verlos­sen: een goede informatie-architectuur.

Voor je iets kan gebrui­ken, moet je het eerst kunnen vinden

Infor­ma­tie Archi­tec­tuur (IA) is het organi­se­ren van infor­ma­tie met als doel om de vindbaar­heid, relevan­tie en begrijp­baar­heid ervan te verbe­te­ren. Vanuit een user experience (UX) design stand­punt betekent dat het opstel­len van heldere thema’s met duide­lijke onder­ver­de­lin­gen en begrijp­bare labels. Het doel is dat gebrui­kers de juiste infor­ma­tie zo snel mogelijk – en met een minimum aantal kliks – kunnen vinden.

Kortom: de juiste infor­ma­tie, op de juiste plek en in de juiste woorden.

Of het nu gaat om een website, mobiele appli­ca­tie, woorden­boek of zelfs een fysieke plek, de gebrui­kers van jouw dienst moeten snel de juiste infor­ma­tie kunnen vinden op een manier die logisch en duide­lijk voor hen aanvoelt. Want zoals Peter Morville – de founding father’ van infor­ma­tie-archi­tec­tuur – zo helder benadrukt: Finda­bi­lity prece­des usabi­lity. In the alpha­bet and on the Web. You can’t use what you can’t find.”

Een goede infor­ma­tie­struc­tuur ligt dus aan de basis van een goede gebrui­ker­s­er­va­ring en benadrukt de syner­gie tussen gebrui­kers, content & context.

Drie cirkels die context, inhoud en gebruikers representeren. In het midden overlappen de cirkels elkaar en daar staat informatie-architectuur.

Goede UX begint bij een goede IA

Maar waarom is het nu zo belang­rijk om infor­ma­tie logisch en duide­lijk te structureren?

Als klant/​gebruikers (en we zijn allemaal wel ergens klanten/​gebruikers):

  • Het helpt je om sneller de juiste infor­ma­tie te vinden (en dit maakt je blij!).
  • Het vermin­dert de cogni­tieve belas­ting en zorgt ervoor dat je sneller de juiste beslis­sin­gen kan maken.
  • Het helpt je te focus­sen op de taak die je wil voltooien (je geraakt niet afgeleid!).
  • Het vermin­dert frustra­ties en bijge­volg ook contact met de klantendienst/​support.
  • De kans dat je nogmaals (met plezier) gebruik maakt van het product of de dienst wordt groter.

Als organi­sa­tie:

  • Het vermin­dert de kans dat gebrui­kers naar een concur­rent (lees: Google) gaan omdat ze iets niet vinden.
  • Het verhoogt de kans op conversie.
  • De gebrui­ker krijgt een volledig(er) beeld van wat de organi­sa­tie te bieden heeft, waardoor de kans groter is dat ze ook andere diensten of produc­ten gaan gebruiken.
  • Gebrui­kers komen vaker terug (want ze zijn blij omdat ze zo snel gehol­pen zijn!)
  • Het vermin­dert dubbele content (en dus ook het dubbele werk om deze up-to-date te houden).
  • Het vermin­dert onnodige support/​contact kosten door gefrus­treerde gebruikers.

In het huidige content tijdperk wordt het belang van een goede IA nog meer in de verf gezet. Eén simpele zoekop­dracht in Google resul­teert in honder­den bronnen die elk beweren een antwoord te bieden op de vraag van de zoeker. Nu meer dan ooit is het essen­ti­eel je gebrui­kers niet te overwel­di­gen of te frustre­ren met ondui­de­lijke labels of ambigue menu items. Een goede IA zorgt ervoor dat gebrui­kers meteen weten dat ze bij jou aan het juiste adres zijn.

Finda­bi­lity prece­des usabi­lity. In the alpha­bet and on the Web. You can’t use what you can’t find.”

— Peter Morville; pioneer in the field of information architecture and UX

Hoe ontwerp je een goede IA?

  1. Eerst moet je goed begrij­pen wat de noden zijn van je gebrui­kers, waarom ze gebruik maken van jouw dienst en welke taken ze willen voltooien. Gebrui­kers­on­der­zoek (user of guerilla inter­views, focus­ge­sprek­ken, …) is dus essen­ti­eel om de noden, wensen en topta­ken van je gebrui­kers in kaart te brengen. Uiter­aard zijn meer data-gedre­ven onder­zoeks­me­tho­den ook een belang­rijke bron van infor­ma­tie. Denk maar aan keyword analy­ses, Google Analy­tics, Hotjar, concur­ren­tie­ana­ly­ses, etc. Het doel is om zo goed mogelijk je gebrui­kers te kennen.
     
  2. Creëer een logische struc­tuur (hiërar­chie) met een minimaal aantal niveaus. Probeer ervoor te zorgen dat gebrui­kers eender welke infor­ma­tie kunnen raadple­gen in slechts twee hande­lin­gen (lees: aantal kliks). De kunst zit hem in het net voldoende duide­lijk zijn, zonder gebrui­kers te overwel­di­gen met te veel keuze­mo­ge­lijk­he­den.
     
  3. Blijf weg van (vak)jargon of ambigue begrip­pen. Zorg ervoor dat je goed begrijpt welke taal je gebrui­kers hante­ren en gebruik deze om de taken/​informatie duide­lijk te benoe­men.
     
  4. Dit is de belang­rijk­ste stap: test de infor­ma­tie­struc­tuur uitvoe­rig met echte gebrui­kers! En stuur bij waar nodig op basis van de testre­sul­ta­ten. Je kan zowel kwanti­ta­tief als kwali­ta­tief de kwali­teit van de IA onderzoeken.
Co-creatie workshop waarbij de deelnemers bezig zijn aan een informatie-architectuur oefening die tegen de muur ophangt.

Hoe test je de kwali­teit van je IA?

Co-creatie workshop waarbij de deelnemers rond een tafel zitten en bezig zijn aan een card sorting oefening.

1. Card sorting

Essen­ti­eel bij het opstel­len van een goede infor­ma­tie-archi­tec­tuur is de techniek card sorting’. Dit is een eenvou­dige oefening waarbij je alle infor­ma­tie opdeelt in relevante (sub)delen. Laat gebrui­kers de infor­ma­tie organi­se­ren en struc­tu­re­ren op een manier die voor hen logisch aanvoelt. Uit deze oefening leer je welke patro­nen, voorkeu­ren en labels je gebrui­kers hante­ren. Pro-tip: dit is ook een interes­sante oefening om zoekter­men te ontdekken!

Tree testing oefening voor een eindgebruiker met enerzijds een scenario en anderzijds de informatie-architectuur van een website.

2. Tree testing

Als je eenmaal een IA hebt opgesteld, is het belang­rijk om deze te testen aan de hand van relevante scenario’s. De scenario’s zijn zo opgebouwd dat deelne­mers moeten aange­ven waar in de boomstruc­tuur (en onder welk label) ze speci­fieke infor­ma­tie zouden zoeken. Deze techniek heet tree testing’.

In tree testing blijven we weg van enige visuele onder­steu­ning. We testen hier speci­fiek de hiërar­chie, labeling en struc­tuur van infor­ma­tie (ifv. de vindbaar­heid). Als je deze stap overslaat, loop je het risico om een heel mooie naviga­tie te ontwer­pen, waar gebrui­kers toch gefrus­treerd van raken omdat ze niet snel genoeg de juiste infor­ma­tie kunnen terugvinden.

Bij Knight Moves maken we gebruik van verschil­lende tools (o.a. Optimal Workshop of Maze) om de kwali­teit van je infor­ma­tie-archi­tec­tuur te testen. Uiter­aard altijd met echte eindgebruikers.

Een ontwerper werkt op de computer om de informatiearchitectuur van een website te optimaliseren op basis van inzichten uit de boomtest

De infor­ma­tie-archi­tec­tuur is de ruggen­graat van je dienst

Een goede IA ligt aan de basis van een goede gebrui­ker­s­er­va­ring (UX). Voor men immers gebruik kan maken van een dienst moet men deze dienst eerst kunnen vinden. En dit vinden van de juiste infor­ma­tie gebeurt door middel van een logische boomstruc­tuur met heldere onder­ver­de­lin­gen & duide­lijke labels afgestemd op haar gebruikers.

Onthoud dat de infor­ma­tie-archi­tec­tuur de ruggen­graat is van jouw dienst of organi­sa­tie. Net zoals bij een boek, waar de inhouds­ta­fel wordt aange­past als er een hoofd­stuk bij komt, moet de infor­ma­tie-archi­tec­tuur mee evolu­e­ren als de organi­sa­tie of dienst zich verder ontwikkelt.

Illustration of two hands in a handshake

Laten we samenwerken!

Wil je jouw klanten ook gewel­dige diensten en ervarin­gen aanbie­den? Nood aan een aanvals­plan voor een complexe uitda­ging? Knight Moves trekt met plezier voor je ten strijde.