4 augustus 2021
Hoe vaak heb jij al op een website gezocht naar juist dat stukje informatie dat voor jou zo belangrijk is, maar dat je het niet vond? Dat elk menu item wel hint naar interessante inhoud, maar wanneer je erop klikt, je toch niet de juiste info te zien krijgt? Dat je – hoewel de website er prachtig ontworpen uit ziet – je toch verloren voelt en uit frustratie de website zelfs afsluit en terug in Google je originele zoekopdracht intypt? Wel, je bent zeker niet alleen, en gelukkig is er is één begrip dat je uit je lijden kan verlossen: een goede informatie-architectuur.
Voor je iets kan gebruiken, moet je het eerst kunnen vinden
Informatie Architectuur (IA) is het organiseren van informatie met als doel om de vindbaarheid, relevantie en begrijpbaarheid ervan te verbeteren. Vanuit een user experience (UX) design standpunt betekent dat het opstellen van heldere thema’s met duidelijke onderverdelingen en begrijpbare labels. Het doel is dat gebruikers de juiste informatie zo snel mogelijk – en met een minimum aantal kliks – kunnen vinden.
Kortom: de juiste informatie, op de juiste plek en in de juiste woorden.
Of het nu gaat om een website, mobiele applicatie, woordenboek of zelfs een fysieke plek, de gebruikers van jouw dienst moeten snel de juiste informatie kunnen vinden op een manier die logisch en duidelijk voor hen aanvoelt. Want zoals Peter Morville – de ‘founding father’ van informatie-architectuur – zo helder benadrukt: “Findability precedes usability. In the alphabet and on the Web. You can’t use what you can’t find.”
Een goede informatiestructuur ligt dus aan de basis van een goede gebruikerservaring en benadrukt de synergie tussen gebruikers, content & context.
Goede UX begint bij een goede IA
Maar waarom is het nu zo belangrijk om informatie logisch en duidelijk te structureren?
Als klant/gebruikers (en we zijn allemaal wel ergens klanten/gebruikers):
- Het helpt je om sneller de juiste informatie te vinden (en dit maakt je blij!).
- Het vermindert de cognitieve belasting en zorgt ervoor dat je sneller de juiste beslissingen kan maken.
- Het helpt je te focussen op de taak die je wil voltooien (je geraakt niet afgeleid!).
- Het vermindert frustraties en bijgevolg ook contact met de klantendienst/support.
- De kans dat je nogmaals (met plezier) gebruik maakt van het product of de dienst wordt groter.
Als organisatie:
- Het vermindert de kans dat gebruikers naar een concurrent (lees: Google) gaan omdat ze iets niet vinden.
- Het verhoogt de kans op conversie.
- De gebruiker krijgt een volledig(er) beeld van wat de organisatie te bieden heeft, waardoor de kans groter is dat ze ook andere diensten of producten gaan gebruiken.
- Gebruikers komen vaker terug (want ze zijn blij omdat ze zo snel geholpen zijn!)
- Het vermindert dubbele content (en dus ook het dubbele werk om deze up-to-date te houden).
- Het vermindert onnodige support/contact kosten door gefrustreerde gebruikers.
In het huidige content tijdperk wordt het belang van een goede IA nog meer in de verf gezet. Eén simpele zoekopdracht in Google resulteert in honderden bronnen die elk beweren een antwoord te bieden op de vraag van de zoeker. Nu meer dan ooit is het essentieel je gebruikers niet te overweldigen of te frustreren met onduidelijke labels of ambigue menu items. Een goede IA zorgt ervoor dat gebruikers meteen weten dat ze bij jou aan het juiste adres zijn.
“Findability precedes usability. In the alphabet and on the Web. You can’t use what you can’t find.”
Hoe ontwerp je een goede IA?
- Eerst moet je goed begrijpen wat de noden zijn van je gebruikers, waarom ze gebruik maken van jouw dienst en welke taken ze willen voltooien. Gebruikersonderzoek (user of guerilla interviews, focusgesprekken, …) is dus essentieel om de noden, wensen en toptaken van je gebruikers in kaart te brengen. Uiteraard zijn meer data-gedreven onderzoeksmethoden ook een belangrijke bron van informatie. Denk maar aan keyword analyses, Google Analytics, Hotjar, concurrentieanalyses, etc. Het doel is om zo goed mogelijk je gebruikers te kennen.
- Creëer een logische structuur (hiërarchie) met een minimaal aantal niveaus. Probeer ervoor te zorgen dat gebruikers eender welke informatie kunnen raadplegen in slechts twee handelingen (lees: aantal kliks). De kunst zit hem in het net voldoende duidelijk zijn, zonder gebruikers te overweldigen met te veel keuzemogelijkheden.
- Blijf weg van (vak)jargon of ambigue begrippen. Zorg ervoor dat je goed begrijpt welke taal je gebruikers hanteren en gebruik deze om de taken/informatie duidelijk te benoemen.
- Dit is de belangrijkste stap: test de informatiestructuur uitvoerig met echte gebruikers! En stuur bij waar nodig op basis van de testresultaten. Je kan zowel kwantitatief als kwalitatief de kwaliteit van de IA onderzoeken.
Hoe test je de kwaliteit van je IA?
1. Card sorting
Essentieel bij het opstellen van een goede informatie-architectuur is de techniek ‘card sorting’. Dit is een eenvoudige oefening waarbij je alle informatie opdeelt in relevante (sub)delen. Laat gebruikers de informatie organiseren en structureren op een manier die voor hen logisch aanvoelt. Uit deze oefening leer je welke patronen, voorkeuren en labels je gebruikers hanteren. Pro-tip: dit is ook een interessante oefening om zoektermen te ontdekken!
2. Tree testing
Als je eenmaal een IA hebt opgesteld, is het belangrijk om deze te testen aan de hand van relevante scenario’s. De scenario’s zijn zo opgebouwd dat deelnemers moeten aangeven waar in de boomstructuur (en onder welk label) ze specifieke informatie zouden zoeken. Deze techniek heet ‘tree testing’.
In tree testing blijven we weg van enige visuele ondersteuning. We testen hier specifiek de hiërarchie, labeling en structuur van informatie (ifv. de vindbaarheid). Als je deze stap overslaat, loop je het risico om een heel mooie navigatie te ontwerpen, waar gebruikers toch gefrustreerd van raken omdat ze niet snel genoeg de juiste informatie kunnen terugvinden.
Bij Knight Moves maken we gebruik van verschillende tools (o.a. Optimal Workshop of Maze) om de kwaliteit van je informatie-architectuur te testen. Uiteraard altijd met echte eindgebruikers.
De informatie-architectuur is de ruggengraat van je dienst
Een goede IA ligt aan de basis van een goede gebruikerservaring (UX). Voor men immers gebruik kan maken van een dienst moet men deze dienst eerst kunnen vinden. En dit vinden van de juiste informatie gebeurt door middel van een logische boomstructuur met heldere onderverdelingen & duidelijke labels afgestemd op haar gebruikers.
Onthoud dat de informatie-architectuur de ruggengraat is van jouw dienst of organisatie. Net zoals bij een boek, waar de inhoudstafel wordt aangepast als er een hoofdstuk bij komt, moet de informatie-architectuur mee evolueren als de organisatie of dienst zich verder ontwikkelt.