Gemeente Zedelgem

Naar een dienstenaanbod waarin de burger centraal staat.

De opdrachtgever

Zedelgem is een West-Vlaamse gemeente en voorziet haar 20.000 inwoners van een breed scala aan diensten. Van paspoorten aanvragen en materiaal verhuren tot culturele evenementen organiseren. Het OCMW was een aparte organisatie en verantwoordelijk voor verschillende sociale diensten. Denk maar aan voedselbedeling, sociale activiteiten en financiële ondersteuning.

Zedelgem logo

De uitdaging

De gemeente en het OCMW stonden voor een gigantische opdracht: fusioneren tot 1 organisatie. Daarin zagen ze een opportuniteit om hun aanbod te verbeteren, zowel fysiek als digitaal, én hun dienstverlening meer af te stemmen op de Zedelgemnaars. Knight Moves nam met plezier de handschoen op.

Zedelgem storyboard

Onze aanpak

We gingen van start met burgerinterviews. Daarbij vroegen we naar hun ervaringen met het dienstenaanbod. Al snel kwamen enkele pijnpunten bovendrijven, zoals onduidelijke openingsuren en lange wachttijden.

We spraken ook met personeel, en observeerden de werking van het OCMW en van het gemeentehuis. Gezamenlijk analyseerden we vervolgens de resultaten. Zo kwamen we tot een fysieke en digitale dienstverlening op maat van de inwoners.

Concept sketch wachtzaal

Het resultaat

Zedelgemnaars genieten nu van een bezoekersvriendelijk gemeentehuis met duidelijke looproutes en een comfortabele wachtruimte.
We ontwierpen ook een visuele identiteit die Zedelgem ademt, inclusief een gloednieuw logo. Dat gebruikt de gemeente nu voor alle fysieke en digitale burgercontacten. Ten slotte ontwikkelden we een intuïtieve website met een groter digitaal aanbod.

Voor dit project werkten we samen met onze bondgenoten van Little Miss Robot, Hyperion en District01.

Zedelgem mockup