Naar inhoud

De opdracht­ge­ver

Het OCMW van Gent is verant­woor­de­lijk voor het welzijn van elke inwoner. Elke Gentse dakloze mag dan ook rekenen op uitge­breide hulp. OCMW Gent wil vooral struc­tu­rele maatre­ge­len nemen om de situa­tie voor daklo­zen te verbe­te­ren. En dat vereist een grondige aanpak van de onder­lig­gende proble­men. Het doel? Daklo­zen begelei­den naar een vaste woonplaats en werk.

Naast het OCMW onder­steu­nen heel wat andere organi­sa­ties dakloze jonge­ren. Tijdens dit project werkte Knight Moves samen met Jong Gent In Actie, CAW en vele anderen.

De uitda­ging

De medewer­kers van het OCMW zien de laatste jaren een toename van het aantal daklo­zen tussen 17 en 21 jaar. Daarom willen ze in dialoog concrete en effec­tieve oplos­sin­gen beden­ken om hun levens­kwa­li­teit drastisch te verbeteren.

Door de gevoe­lige en complexe sociale context had het OCMW nood aan exper­tise en metho­den om deze jonge­ren te berei­ken. Daarvoor deden ze een beroep op Knight Moves. Onze priori­teit was om te achter­ha­len met welke proble­men de dakloze jonge­ren dagelijks gecon­fron­teerd worden. En er dan gezamen­lijk oplos­sin­gen voor te vinden.

Schets van gesprek tussen medewerker en jongere aan de hand van contextkaarten.

Onze aanpak

In de eerste fase gingen we in dialoog met de jonge­ren tijdens diepte-inter­views en focus­groe­pen. Dankzij drempel­ver­la­gende metho­den kregen we inzicht in de verschil­lende aspec­ten van hun leven en hun dagelijkse uitda­gin­gen. Samen met het OCMW-team en de andere organi­sa­ties, achter­haal­den we zo de belang­rijk­ste proble­men. Dakloos­heid heeft veel facet­ten. Daarom verdeel­den we de proble­men onder in catego­rieën: eenzaam­heid, kwets­baar­heid, angst om beoor­deeld te worden, sterke afhan­ke­lijk­heid van een persoon­lijk netwerk, de leercurve in de publieke sector, enzovoort. Het groot­ste probleem werd al snel duide­lijk: het tekort aan woningen.

In de tweede fase nodig­den we de jonge­ren uit voor co-creatie workshops, waarin we manie­ren bedach­ten om huisves­ting te vinden. Dat leverde een schat aan ideeën op. Die legden we voor aan de sociale organi­sa­ties om zo het beste idee te selec­te­ren en daarop verder te bouwen.

A4 blad met verschillende thema's op

Het resul­taat

We creëer­den het concept voor een nieuwe tool. Die bevor­dert de dialoog tussen dakloze jongere en hulpver­le­ner, en bestaat uit 3 delen:
 

  1. Een kaart­spel om het gesprek met de jongere te begeleiden.
  2. Een tool voor de OCMW-hulpver­le­ner, zodat die een zicht heeft op de beschik­bare woonplaat­sen (inclu­sief bij particulieren).
  3. Een database waarin alle gegevens en voorkeu­ren bewaard worden die met de jaren zijn verza­meld. Ideaal als input voor beleids­ma­kers bij strate­gi­sche beslissingen.

Tijdens het project merkten we hoe moeilijk het is om de jonge daklo­zen te berei­ken. Om het verdere succes van het project te verze­ke­ren, gaven we het team tips, richt­lij­nen en metho­den hoe ze het beste in dialoog gaan met de jongeren.

Sketch van gesprek tussen medewerker en jongere waarbij er gekeken wordt naar een dashboard.
Illustration of two hands in a handshake

Laten we samenwerken!

Wil je jouw klanten ook gewel­dige diensten en ervarin­gen aanbie­den? Nood aan een aanvals­plan voor een complexe uitda­ging? Knight Moves trekt met plezier voor je ten strijde.