De opdrachtgever
Al in 2018 gaven Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en het Departement Omgeving en Wonen in Vlaanderen, samen het startschot voor Woningpas.
Vandaag kunnen burgers alle relevante informatie over hun woning terugvinden op de gratis tool van de Vlaamse overheid. Daarnaast krijgen ze er renovatieadvies en informatie over subsidies en energiebesparende maatregelen.
Knight Moves is vanaf de start van het project verantwoordelijk voor het gebruikersonderzoek, de creatieve ondersteuning en de co-creatie met de betrokken stakeholders. Onze collega’s van Little Miss Robot zorgden voor het digitaal ontwerp inclusief UX & UI design, en voor het front-end development van het platform.
“We brachten verschillende overheidsinstanties, een externe innovatiepartner en de feedback van gebruikers samen. Zo hebben we samen een digitale tool gecreëerd die versnipperde en complexe gegevens op een gebruikersvriendelijke manier presenteert.”
De uitdaging
Om tegen 2050 de ambitieuze energiedoelstellingen van de Green Deal te behalen, wil de Vlaamse overheid iedereen meekrijgen in de energietransitie. Dat bracht een nieuwe uitdaging voor Woningpas met zich mee: hoe kunnen we complexe en technische energieregels omzetten in toegankelijke informatie, die burgers activeert om in energiebesparing te investeren?
Als service design partner zien we twee grote uitdagingen:
- De complexiteit van de informatie: technische details over woningen, regelgeving en een evoluerend aanbod aan energiebesparende maatregelen.
- Een diverse doelgroep met uiteenlopende digitale vaardigheden en verschillende niveaus van betrokkenheid bij duurzame initiatieven.
Kortom: hoe zorgen we ervoor dat de doorsnee burger de informatie niet alleen begrijpt, maar zich ook gemotiveerd voelt om actie te ondernemen?

Onze aanpak
We hanteren een strategische aanpak die service design en gebruikersgericht denken centraal stelt.
- Doelgericht onderzoek: Voor elk project organiseren we stakeholder interviews, workshops, technisch overleg, gebruikerstesten, … en bespreken we welke nieuwe functies de meeste impact hebben.
- Gebruiksvriendelijke implementatie: Bij de geselecteerde nieuwe functies zorgen we voor een gebruiksvriendelijke implementatie. Een voorbeeld dat nu in testfase zit, is het persoonlijk uitnodigen van huiseigenaren om zich aan te sluiten bij een energiegemeenschap voor de installatie van warmtepompen.
- Co-creatie: Tijdens workshops met diverse belanghebbende stakeholders bedenken we oplossingen op maat van de gebruiker.
- Iteratief ontwerp: We vereenvoudigen complexe informatie, ontwikkelen een intuïtieve interface en spelen in op interne feedback en op de resultaten van gebruikerstesten.
“Onze projectgerichte aanpak zorgt voor een heldere roadmap met duidelijke focus. We zorgen dat feedback van gebruikers aangewend wordt om de visie bij te sturen, spreken co-creatief prioriteiten uit en stellen gerichte acties op.”

Het resultaat
We evolueerden met Woningpas naar een one-stop-shop-platform voor alle informatie over de woning van burgers.
Enkele van onze recente realisaties:
- Gerichte uitnodigingen om deel te nemen aan groeps- en buurtinitiatieven voor het plaatsen van warmtepompen waar eigenaren vrijblijvend op kunnen intekenen (dankzij het European Horizon DEMO-BLog project).
- Integratie met het Vastgoed Informatie Platform (VIP) zodat informatie van een woning bij verkoop of renovatie makkelijker kan worden gedeeld met betrokken partijen (architecten, lokale besturen, notarissen, etc.).
- Het Vlaams & Lokaal Kotlabel beschikbaar maken in Woningpas.
- Dossierstukken digitaal beschikbaar maken voor allerhande vergunningen.
Bekijk het resultaat hier en kom meer te weten over jouw woning.
“Een woning renoveren is ingewikkeld. Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen, welke verplichtingen er zijn of op welke subsidies ze recht hebben. De Woningpas bundelt al deze info op een handige en toegankelijke manier. Dit was alleen mogelijk dankzij de betrokkenheid van burgers en de organisaties die de data aanleveren!”
Vanaf 2025: Gebouwenpas voor niet-residentiële gebouwen
Vanaf 2025 lanceert de Vlaamse overheid de Gebouwenpas: het digitaal paspoort voor niet-residentiële gebouwen. Dit laat ook eigenaars van winkels of appartementen met gemeenschappelijke delen toe om relevante informatie te raadplegen. Knight Moves werkt actief mee aan het ontwerp en de gebruiksvriendelijkheid van dit platform.
Brede ondersteuning voor de energietransitie
Naast ons werk voor beide platformen, ondersteunen we VEKA ook met andere realisaties zoals ‘Maak je meter slim’ en ‘Is mijn woning warmtepomp klaar?’. In deze projecten bundelen we al onze kennis over een duurzame energietransitie, zo toegankelijk mogelijk voor iedereen.