Naar inhoud

De opdracht­ge­ver

Brugge is niet alleen een wereld­be­roemde toeris­ti­sche trekpleis­ter, het is ook de vertrouwde thuis­ha­ven van ca. 118 000 inwoners. Als 3de groot­ste stad van Vlaan­de­ren voorziet het Brugse stads­be­stuur zijn burgers dan ook van een breed scala aan diensten. Van het aanvra­gen van een identi­teits­kaart of rijbe­wijs tot het uitke­ren van subsi­dies voor stads­ge­bon­den initiatieven.

Laptop en smartphone waarbij de website Brugge.be open staat.

De uitda­ging

Met jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoe­kers is de gekende stads­web­site Brugge​.be het belang­rijk­ste commu­ni­ca­tie­ka­naal waarop alle stads­dien­sten worden aange­bo­den. De website werd in 2013 gelan­ceerd en is over de jaren heen sterk geëvo­lu­eerd. Na 7 jaar wil het stads­be­stuur opnieuw onder­zoe­ken hoe het Brugge​.be verder kan optima­li­se­ren op maat van zijn gebruikers.

Knight Moves nam met plezier de uitda­ging aan. We voerden een integraal gebrui­kers­on­der­zoek uit op Brugge​.be waarin zowel de noden van de burger, als de noden van andere cruci­ale stake­hol­ders (bijv. bezoe­kers, onder­ne­mers en interne webre­dac­tie) in kaart werden gebracht.

Ons onder­zoek resul­teerde in 17 concrete actie­pun­ten voor een optimale (online) dienst­ver­len­ing en een vernieuwde Brugge​.be.

Een van de groot­ste pijnpun­ten die uit het onder­zoek naar boven kwam was de moeilijke vindbaar­heid van infor­ma­tie op de website. In co-creatie met de Stad ontwier­pen we dan ook een nieuwe infor­ma­tie archi­tec­tuur (IA) en vernieuwde wirefra­mes op maat van de gebruikers.

3 belang­rijke actiepunten

  1. 1

    Optima­li­seer de infor­ma­tie­ar­chi­tec­tuur (IA)

    Focus op een klant­ge­richte infor­ma­tie­ar­chi­tec­tuur met een heldere struc­tuur en duide­lijke thema’s zodat alle infor­ma­tie binnen enkele kliks voor ieder­een te vinden is.

  2. 2

    Zoekfunc­tie op de website verbeteren

    Analyse van de techni­sche instel­lin­gen van de zoekfunc­tie op de website om de intuï­ti­vi­teit en gebruiks­vrien­de­lijk­heid te verhogen.

  3. 3

    Inzet­ten op toegan­ke­lijk­heid in de brede zin van het woord

    Informatiepagina’s contro­le­ren in functie van scanbaar­heid en duide­lijk­heid. Inzet­ten op laagdrem­pe­lig taalge­bruik, Klare taal en Schrij­ven voor het Web. WCAG (Web Content Acces­si­bi­lity Guide­li­nes) checks uitvoe­ren en extra inzet­ten op gebrui­ker­ste­s­ten met perso­nen met een visuele beperking.

Onze aanpak

Door middel van zowel kwali­ta­tief als kwanti­ta­tief onder­zoek brach­ten we in kaart waar precies de pijnpun­ten en oppor­tu­ni­tei­ten liggen voor een optimale klant­ge­richte (digitale) dienst­ver­len­ing van de Stad Brugge.
 

Enerzijds organi­seer­den we diepte-inter­views met interne stake­hol­ders en webre­dac­teurs om de interne werking en organi­sa­tie van de stad in kaart te brengen, ander­zijds organi­seer­den we gebrui­ker­ste­s­ten om precies te bepalen in hoeverre de huidige website voldoet aan de noden en wensen van haar eindge­brui­kers. Doorheen het onder­zoek keken we naar data uit Google Analy­tics en Hotjar als drijvende kracht voor optimalisaties.

In co-creatie met een multi­dis­ci­pli­nair team van de Stad ontwier­pen we daarna – op basis van de inzich­ten uit ons onder­zoek – een nieuwe infor­ma­tie­ar­chi­tec­tuur (IA) en vernieuwde wirefra­mes op maat van de gebruikers.

Integraal gebrui­kers­on­der­zoek

8

Interviews met interne stakeholders

18

Gebruikerstesten op www.Brugge.be

8

Interviews met webredacteurs

Het resul­taat

De vernieuwde infor­ma­tie­ar­chi­tec­tuur en wirefra­mes bieden de stad een concrete houvast om Brugge​.be verder te optima­li­se­ren. Ook de interne visie in de organi­sa­tie werd door middel van ons onder­zoek een stuk helder­der. Klant­vrien­de­lijk­heid staat nu écht centraal in de digitale strate­gie van de stad: bewoners, bezoe­kers, onder­ne­mers, … moeten op een gebruiks­vrien­de­lijke, laagdrem­pe­lige en toegan­ke­lijke manier vlot online toegang hebben tot alle diensten van de stad.

Stad Brugge is digitaal ambiti­eus, en dankzij een vlotte samen­wer­king is het ons gelukt om de gebrui­ker centraal te zetten. Niet alleen op de website, maar ook op vlak van interne organi­sa­tie en achter­lig­gende processen.

Vernieuwde wireframes en informatiearchitectuur voor Brugge.be.
Onder begelei­ding van Knight Moves werkten we samen toe naar een actie­ge­richt plan voor het verder uitbou­wen van een klant­ge­richte website.

— Carolina Droogendijk - Project manager Stad Brugge (informaticadienst)

Illustration of two hands in a handshake

Laten we samenwerken!

Wil je jouw klanten ook gewel­dige diensten en ervarin­gen aanbie­den? Nood aan een aanvals­plan voor een complexe uitda­ging? Knight Moves trekt met plezier voor je ten strijde.