De opdrachtgever
Onderwerpen als ‘ruimte voor alle Gentenaars’ en ‘stadsverdichting’ zijn begrippen die binnen Stad Gent leven, maar die bij burgers vaak vragen of verkeerde verwachtingen oproepen. De Stad streeft na om ook tijdens stedelijke ontwikkelingsprojecten de burger goed en voldoende te informeren om zo meer draagvlak te creëren.
De uitdaging
Bij het principe ‘wijs verdichten’ botst de Stad in de praktijk op heel wat weerstand. Gent ziet verdichting vooral mogelijk in de 20ste-eeuwse wijken van Gent, zoals Wondelgem, Mariakerke en Zwijnaarde. Hier liggen veel mogelijkheden om de ruimte efficiënter in te delen, met extra bebouwing, terwijl in de dichtbevolkte stadskern net groener moet worden.
Voor de huidige bewoners van de 20ste-eeuwse wijken speelt een sterk NotInMyBackYard-effect. Elk extra bouwproject wordt gezien als het volbouwen van de achtertuin, waardevermindering van de eigen grond, een aanslag op groen, meer verkeer in de buurt, … Ook in de pers verschijnen reacties van bewonersgroepen die zich kanten tegen nieuwe bouwprojecten in hun buurt.
De stad Gent is op zoek naar inzicht in de bewoners van deze 20ste eeuwse wijken, wat zijn hun verwachtingen en bezorgdheden omtrent verdichten, om daarna deze inzichten om te zetten in een communicatiestrategie.
Onze aanpak
Om de verschillende vragen te kunnen beantwoorden, hebben we dit project in een aantal fasen aangepakt. In een eerste stap verwierven we inzichten van zowel burgers die met verdichting te maken krijgen in hun stadsdeel, als medewerkers van de betrokken diensten van Stad Gent. Door middel van kwalitatieve interviews hebben we de burgers en medewerkers gevraagd naar hun ervaring m.b.t. stadsverdichtingsprojecten. We brachten de noden, behoeften en verwachtingen die er leven in kaart. We luisterden ook naar hun ervaringen over hoe zij de communicatie beleefden bij voorgaande projecten.
Daarna gingen we aan de slag met al deze inzichten, en we vertaalden ze op een co-creatieve manier naar persona’s. Deze persona’s hebben als doel om vanuit de verschillende burgers te communiceren en op zoek te gaan naar oplossingen, eerder dan vanuit de visie die de Stad heeft opgesteld. We integreerden daarom de bezorgdheden en verwachtingen die deze burgers hebben met betrekking tot stedenbouwkundige projecten in hun buurt.
Om de persona en eerder verworven inzichten ook kwantitatief te valideren werd een online vragenlijst breed gedeeld. Zo werd eerst gepeild naar de huidige kennis rond stadsverdichting en wat dat voor de bewoners betekend, om daarna de verschillende fasen van een bouwproject te overlopen rond de verwachtte informatie en communicatiekanalen.
Kwalitatief en kwantitatief gebruikersonderzoek
20
interviews afgenomen528
deelnemers bij de online survey2
co-creatie workshopsHet resultaat
De inzichten uit de interviews zorgden voor een aantal duidelijke kernwaarden van zowel de visie van de burger op verdichting als inzicht in de uitdagingen die binnen de stadsdiensten leven om helder over dit soort projecten te communiceren.
Het doel van deze samenwerking was voor Stad Gent om meer inzicht te krijgen en om draagvlak te creëren onder burgers. Het was daarom belangrijk om een helder verhaal, met de verworven inzichten en opportuniteiten, te brengen aan de collega’s van Stad Gent en andere betrokkenen.
Dit deden we aan de hand van een communicatiestrategie vanuit de verschillende persona, op het niveau van sensibiliseren, informeren en participeren.
Tijdens diverse info momenten werden de inzichten op een overzichtelijke manier gepresenteerd.