Naar inhoud

De opdracht­ge­ver

Onder­wer­pen als ruimte voor alle Gente­naars’ en stads­ver­dich­ting’ zijn begrip­pen die binnen Stad Gent leven, maar die bij burgers vaak vragen of verkeerde verwach­tin­gen oproe­pen. De Stad streeft na om ook tijdens stede­lijke ontwik­ke­lings­pro­jec­ten de burger goed en voldoende te infor­me­ren om zo meer draag­vlak te creëren.

De uitda­ging

Bij het principe wijs verdich­ten’ botst de Stad in de praktijk op heel wat weerstand. Gent ziet verdich­ting vooral mogelijk in de 20ste-eeuwse wijken van Gent, zoals Wondel­gem, Maria­kerke en Zwijn­aarde. Hier liggen veel mogelijk­he­den om de ruimte effici­ën­ter in te delen, met extra bebou­wing, terwijl in de dicht­be­volkte stads­kern net groener moet worden.

Voor de huidige bewoners van de 20ste-eeuwse wijken speelt een sterk NotIn­My­Bac­kY­ard-effect. Elk extra bouwpro­ject wordt gezien als het volbou­wen van de achter­tuin, waarde­ver­min­de­ring van de eigen grond, een aanslag op groen, meer verkeer in de buurt, … Ook in de pers verschij­nen reacties van bewoners­groe­pen die zich kanten tegen nieuwe bouwpro­jec­ten in hun buurt.

De stad Gent is op zoek naar inzicht in de bewoners van deze 20ste eeuwse wijken, wat zijn hun verwach­tin­gen en bezorgd­he­den omtrent verdich­ten, om daarna deze inzich­ten om te zetten in een communicatiestrategie.

Onze aanpak

Om de verschil­lende vragen te kunnen beant­woor­den, hebben we dit project in een aantal fasen aange­pakt. In een eerste stap verwier­ven we inzich­ten van zowel burgers die met verdich­ting te maken krijgen in hun stads­deel, als medewer­kers van de betrok­ken diensten van Stad Gent. Door middel van kwali­ta­tieve inter­views hebben we de burgers en medewer­kers gevraagd naar hun ervaring m.b.t. stads­ver­dich­tings­pro­jec­ten. We brach­ten de noden, behoef­ten en verwach­tin­gen die er leven in kaart. We luister­den ook naar hun ervarin­gen over hoe zij de commu­ni­ca­tie beleef­den bij voorgaande projecten.

Daarna gingen we aan de slag met al deze inzich­ten, en we vertaal­den ze op een co-creatieve manier naar persona’s. Deze persona’s hebben als doel om vanuit de verschil­lende burgers te commu­ni­ce­ren en op zoek te gaan naar oplos­sin­gen, eerder dan vanuit de visie die de Stad heeft opgesteld. We integreer­den daarom de bezorgd­he­den en verwach­tin­gen die deze burgers hebben met betrek­king tot steden­bouw­kun­dige projec­ten in hun buurt.

Om de persona en eerder verwor­ven inzich­ten ook kwanti­ta­tief te valide­ren werd een online vragen­lijst breed gedeeld. Zo werd eerst gepeild naar de huidige kennis rond stads­ver­dich­ting en wat dat voor de bewoners betekend, om daarna de verschil­lende fasen van een bouwpro­ject te overlo­pen rond de verwachtte infor­ma­tie en communicatiekanalen.

Kwali­ta­tief en kwanti­ta­tief gebruikersonderzoek

20

interviews afgenomen

528

deelnemers bij de online survey

2

co-creatie workshops

Het resul­taat

De inzich­ten uit de inter­views zorgden voor een aantal duide­lijke kernwaar­den van zowel de visie van de burger op verdich­ting als inzicht in de uitda­gin­gen die binnen de stads­dien­sten leven om helder over dit soort projec­ten te communiceren.

Het doel van deze samen­wer­king was voor Stad Gent om meer inzicht te krijgen en om draag­vlak te creëren onder burgers. Het was daarom belang­rijk om een helder verhaal, met de verwor­ven inzich­ten en oppor­tu­ni­tei­ten, te brengen aan de collega’s van Stad Gent en andere betrokkenen.

Dit deden we aan de hand van een commu­ni­ca­tie­stra­te­gie vanuit de verschil­lende persona, op het niveau van sensi­bi­li­se­ren, infor­me­ren en parti­ci­pe­ren.

Tijdens diverse info momen­ten werden de inzich­ten op een overzich­te­lijke manier gepresenteerd.

Vier persona templates naast elkaar in verschillende kleuren
Illustration of two hands in a handshake

Laten we samenwerken!

Wil je jouw klanten ook gewel­dige diensten en ervarin­gen aanbie­den? Nood aan een aanvals­plan voor een complexe uitda­ging? Knight Moves trekt met plezier voor je ten strijde.