Naar inhoud

De opdracht­ge­vers

Welzijns­zorg Kempen verenigt de 27 OCMW’s van het arron­dis­se­ment Turnhout. De vereni­ging wil met haar dienst­ver­len­ing inzet­ten op de meest kwets­bare mensen in de samenleving.

Knight Moves onder­steunde in het bijzon­der de gemeen­tes Balen, Ravels en Rijke­vor­sel in het wegne­men van drempels voor burgers die recht hebben op tegemoet­ko­min­gen, zoals een huurtoe­lage, onder­wijs­che­ques of korting op kinderopvang.

De opdracht kadert in een Gemeente zonder gemeen­te­huis project met midde­len van de Vlaamse overheid.

De uitda­ging

Non-take-up

25% tot 50% van de perso­nen die recht hebben op een lokale sociale tegemoet­ko­ming maakt er geen gebruik van! We noemen deze vorm van uitslui­ting van dienst­ver­len­ing ook wel non-take-up van rechten’.

Lokaal maatwerk

Er is al heel wat onder­zoek gevoerd naar oorza­ken en oplos­sin­gen van non-take-up. De uitda­ging ligt erin die kennis te verta­len naar de lokale praktijk. In dit project pasten we de technie­ken van service design toe om op maat van elke gemeente en in nauw contact met burgers te ontdek­ken wat de lokale oorza­ken van non-take-up zijn. Hierna bedach­ten we samen gepaste oplossingen.

3 redenen om non-take-up aan te pakken

  1. 1

    Hogere effec­ti­vi­teit

    Het sociaal beleid dat je als overheid voert, is pas effec­tief als burgers de tegemoet­ko­min­gen krijgen waar ze recht op hebben.

  2. 2

    Lagere kost

    Vereen­vou­digde proce­du­res en heerlijk heldere taal nemen taaklast weg bij medewer­kers en burgers.

  3. 3

    Meer vertrou­wen

    Burgers herstel­len hun vertrou­wen in de overheid als ze zich erkend en gehol­pen voelen.

Onze aanpak

De oorza­ken van non-take-up ontdek­ken in de hele cliënt­reis 

Een eerste stap in elke gemeente bestond uit het in kaart brengen van drempels waar burgers op botsen om een tegemoet­ko­ming zoals bijv. een huurtoe­lage te bekomen. We onder­zoch­ten de volle­dige cliëntreis’: van het ontdek­ken dat een tegemoet­ko­ming bestaat, tot het aanvra­gen en het effec­tief bekomen ervan. We brach­ten die drempels in kaart door middel van:

  • inter­views met (poten­ti­eel) rechthebbenden
  • inter­views met medewer­kers van het sociaal huis en partners
  • expert reviews: evalu­a­tie van de toegan­ke­lijk­heid en gebruiks­vrien­de­lijk­heid van het dienst­ver­le­nings­pro­ces vanuit onze kennis en exper­tise als service designers

Samen gepaste oplos­sin­gen creëren

In een tweede stap brach­ten we medewer­kers van de gemeente, schepe­nen en burgers rond de tafel om samen effec­tieve oplos­sin­gen uit te werken voor prangende drempels. De groep kon daarvoor vertrek­ken van inspi­ra­tie aange­reikt door weten­schap­pe­lijke en ambte­lijke exper­ten in non-take-up die bij de start van het project bevraagd werden.

Kwets­bare burgers berei­ken met een online enquête

De burger een stem geven was een belang­rijk doel op zich in dit traject. Samen met de gemeen­ten verspreid­den we een online enquête om beter te begrij­pen wat burgers tegen­houdt om de stap te zetten naar het OCMW. Over de deurdrem­pel van het OCMW stappen, blijkt immers één van de groot­ste drempels voor take-up te zijn. Burgers ervaren schaamte omdat hulp vragen aan OCMW eerder als bedelen aanvoelt dan als je rechten claimen. Enkele aanbe­ve­lin­gen om kwets­bare burgers te berei­ken met een online enquête zijn:
 

  • aanwe­zig zijn op locaties waar burgers zich veilig voelen
  • burgers persoon­lijk uitno­di­gen om deel te nemen en toelich­ten waarom hun mening van belang is
  • gratis wifi, een tablet en hulp voorzien bij het inscan­nen van de QR-code en het invullen

Het resul­taat

Gemeen­ten kunnen op verschil­lende vlakken actie onder­ne­men om non-take-up aan te pakken.

We stellen dit voor als een trap van oplos­sin­gen, gaande van meer outre­a­chend werken en pro-actief infor­me­ren en identi­fi­ce­ren tot automa­ti­sche toeken­ning. Zie tekening hieronder:

Slide met een overzicht van korte termijn en lange termijn oplossingen binnen het welzijnszorg kempen project.

Elke gemeente maakte een actie­plan op door uit alle voorge­stelde oplos­sin­gen de oplos­sin­gen te selec­te­ren die impact­vol en haalbaar zijn op korte en middel­lange termijn. De gemeen­ten ontvin­gen volgende zaken als werkin­stru­men­ten

  • een presen­ta­tie van de vastge­stelde drempels en de voorge­stelde oplossingen
  • een visua­li­sa­tie van de actuele cliën­ten­reis die de drempels aantoont waar recht­heb­ben­den tegen­aan lopen
  • oplos­sings­fi­ches met concrete handvat­ten om dienst­ver­len­ing te verbeteren

Enkele voorbeel­den van concrete oplossingen:

  • De gemeente Balen onder­zoekt de mogelijk­heid tot automa­ti­sche toeken­ning van de korting op buiten­schoolse kinder­op­vang dankzij een samen­wer­king met het Vlaams Agent­schap voor de Uitbe­ta­ling van Toela­gen in het kader van het Gezins­be­leid (VUTG).
  • De gemeente Ravels onder­zoekt de mogelijk­heid om recht­heb­ben­den van de huurtoe­lage te identi­fi­ce­ren en pro-actief te infor­me­ren door samen te werken met de regio­nale woonmaat­schap­pij die zicht heeft op welke inwoners van Ravels op de wacht­lijst staan van een sociale huurwoning.
  • De gemeente Rijke­vor­sel zet de brieven met de onder­wijs­che­ques om in heerlijk heldere taal en maakt al op de envelope duide­lijk dat die goed nieuws bevat zodat kwets­bare burgers geen schrik hebben om de brief van de gemeente te openen.

Ga zelf aan de slag met de oplos­sin­gen in jouw gemeente/​organisatie. Je vindt de presen­ta­ties en oplos­sings­fi­ches op de project­web­site bij Welzijns­zorg Kempen.

Het traject leverde verschil­lende mogelijk­he­den op om onze dienst­ver­len­ing te verbe­te­ren, zowel quick wins als zaken voor de lange termijn. Veel meer dan ik bij de start had durven hopen.”

— Anita Nooyens - Hoofd sociale dienst Ravels

Illustration of two hands in a handshake

Laten we samenwerken!

Wil je jouw klanten ook gewel­dige diensten en ervarin­gen aanbie­den? Nood aan een aanvals­plan voor een complexe uitda­ging? Knight Moves trekt met plezier voor je ten strijde.