Naar inhoud

De opdracht­ge­ver

Een Geïnte­greerd Breed Onthaal (kortweg GBO) is een regio­nale samen­wer­king tussen OCMW’s, het CAW en de Diensten Maatschap­pe­lijk Werk van de zieken­fond­sen dat vanuit lokale bestu­ren vormge­ge­ven wordt.

Deze nauwe samen­wer­king moet ervoor zorgen dat mensen zonder omwegen bij de juiste hulp belan­den om zo onder­be­scher­ming aan te pakken. Knight Moves begeleidde 5 GBO’s in de regio’s Antwer­pen, Leuven-Zuid, Westhoek, Dender-Zuid en Zuidoost-Hageland om in hun samen­wer­king de eindge­brui­ker centraal te zetten. Dit project werd deels gerea­li­seerd met midde­len van de Vlaamse Overheid via het VVSG.

De uitda­ging

Een sociaal vangnet met grote mazen

Er is in Vlaan­de­ren een uitge­breid en divers aanbod aan sociale hulp- en dienst­ver­len­ing, maar dit aanbod is sterk gefrag­men­teerd. Dit zorgt ervoor dat mensen bij verschil­lende diensten aanklop­pen, telkens hun verhaal opnieuw doen en een lange weg moeten afleg­gen om hun sociale grond­rech­ten te bekomen.

Om de mazen in het vangnet van de sociale bescher­ming kleiner te maken, werd het GBO opgericht. Het zou als burger niet mogen uitma­ken of je nu bij het OCMW, CAW of de dienst maatschap­pe­lijk werk van je zieken­fonds aanklopt als je een hulpvraag hebt, je zou op een gelijk­waar­dige manier verder gehol­pen moeten worden. Dit is ook wel bekend als het No Wrong Door’ principe.

Illustratie van een persoon die een weg moet bewandelen en enkele uitdagingen moet overwinnen

Een samen­wer­king omzet­ten naar concrete acties

Een nauwere samen­wer­king tussen de verschil­lende partners is een evidente stap om de stap naar hulpver­le­ning kleiner te maken voor kwets­bare personen.

Minder evident is het om te bepalen hoe die samen­wer­king vorm krijgt in de praktijk. Binnen een duide­lijk afgeba­kende uitda­ging gingen we samen met vijf GBO’s op zoek naar acties die de GBO-partners kunnen imple­men­te­ren om hun dienst­ver­len­ing beter af te stemmen op de noden van hun doelgroep. De nood om theore­ti­sche kennis om te zetten naar concrete acties zagen we ook bij Welzijns­zorg Kempen, waar we werkten rond het verla­gen van non-take-up van sociale rechten.

Een illustratie waar drie verschillende wegen uiteindelijk leiden naar hetzelfde pad

Een samen­wer­king omzet­ten naar concrete acties

Een nauwere samen­wer­king tussen de verschil­lende partners is een evidente stap om de stap naar hulpver­le­ning kleiner te maken voor kwets­bare personen.

Minder evident is het om te bepalen hoe die samen­wer­king vorm krijgt in de praktijk. Binnen een duide­lijk afgeba­kende uitda­ging gingen we samen met vijf GBO’s op zoek naar acties die de GBO-partners kunnen imple­men­te­ren om hun dienst­ver­len­ing beter af te stemmen op de noden van hun doelgroep. De nood om theore­ti­sche kennis om te zetten naar concrete acties zagen we ook bij Welzijns­zorg Kempen, waar we werkten rond het verla­gen van non-take-up van sociale rechten.

Onze aanpak

Binnen elk van de trajec­ten kozen de GBO-partners de context van een speci­fieke doelgroep, bijvoor­beeld ouderen, landbou­wers en gezin­nen met hoge medische kosten, om heel concreet te werk te gaan. De oplos­sin­gen die we hebben ontwik­keld voor een speci­fieke doelgroep in een bepaalde context, kunnen worden uitge­breid of ingezet voor andere doelgroepen.

We gingen deze uitda­gin­gen aan:

  • Hoe kunnen we als GBO uithuis­zet­ting vermij­den door gezin­nen op sleutel­mo­men­ten, zoals gezond­heids­pro­ble­men, proac­tief te infor­me­ren en toe te leiden naar hulp?
  • Hoe kunnen we het persoon­lijke netwerk rond geïso­leerde landbou­wers verster­ken om de toelei­ding naar hulp te faciliteren?
  • Hoe kunnen we buurt­vrij­wil­li­gers gepaste onder­steu­ning bieden zodat zij senio­ren op een laagdrem­pe­lige manier beter kunnen doorver­wij­zen naar GBO-partners?
  • Hoe kunnen we mensen met een psychi­sche kwets­baar­heid, die terecht­ko­men in een multi-problem context, samen beter helpen?
  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen met een hoge gezond­heids­kost en een laag inkomen op eigen kracht hulpver­le­ning tijdig inscha­ke­len zodat de struc­tu­rele armoede in Antwer­pen niet stijgt?

We pasten service design technie­ken toe om de groot­ste noden bij de eindge­brui­ker te ontdek­ken en de uitda­gin­gen om te vormen naar concrete acties waarbij de meerwaarde voor kwets­bare doelgroe­pen en GBO medewer­kers centraal staat.

Een foto waar een deelnemer van een co-creatie workshop een inspiratieposter leest

De noden van de doelgroep onder de loep nemen

Naast het begrij­pen van de noden van de hulpver­le­ners, onder­zoch­ten we ook de noden van de doelgroep. Door onze nauwe samen­wer­king met midden­veld­or­ga­ni­sa­ties, spraken we met de juiste mensen zoals perso­nen in een precaire woonsi­tu­a­tie. We stemden telkens af met de verant­woor­de­lij­ken per doelgroep hoe we gesprek­ken voerden.

Door de gevoe­lige onder­wer­pen die tijdens deze gesprek­ken aan bod kwamen, zoals eenzaam­heid en psychi­sche proble­men, besteed­den we extra aandacht aan het creëren van een veilige ruimte voor de deelne­mers. Na akkoord van de deelne­mers gingen we langs in hun vertrouwde omgeving om een gesprek te voeren over het thema. We leerden bij over hoe zij contact zoeken met hulpver­le­ners en we zagen hoe groot of klein hun persoon­lijke netwerk was door kleine zaken in hun persoon­lijke omgeving.

We verrijk­ten onze inzich­ten door bijko­mende gesprek­ken met profes­si­o­nals zoals psycho­lo­gen en medewer­kers van NGO’s.

Een foto waarop deelnemers van een co-creatie workshop een klantenreis toelichten

Co-creatie van haalbare oplossingen

Aan de hand van inspi­re­rende voorbeel­den uit andere regio’s of landen prikkel­den we GBO-partners om verder na te denken over oppor­tu­ni­tei­ten voor de doelgroep. In het achter­hoofd hielden we steeds rekening met de samen­wer­king tussen de GBO medewer­kers zodat concep­ten op een effici­ënte manier vorm krijgen en zo op korte en middel­lange termijn kunnen starten.

De oplos­sing in een vroeg stadium testen met kwets­bare burgers

We trokken met de ideeën uit de co-creatie terug naar de eindge­brui­ker, in dit geval kwets­bare inwoners en GBO medewer­kers. Zo konden we voor de imple­men­ta­tie de ideeën al valide­ren en nog bijstu­ren waar nodig.

Een foto van een gebruikerstest waarbij de deelnemer een brief leest die tot het prototype behoort

Het resul­taat

De verschil­lende trajec­ten lever­den een scala aan geteste oplos­sin­gen op:

  • Om perso­nen met gezond­heids­pro­ble­men preven­tief te infor­me­ren over de finan­ci­ële en psycho­so­ci­ale hulp die de GBO partners aanbie­den, voegden we infor­ma­tie over gezond­heids­rech­ten toe aan zieken­huis­fac­tu­ren.
  • Om landbou­wers kennis te laten maken met de GBO dienst­ver­len­ing en enkele laagdrem­pe­lige voorde­len en rechten, werkten we een landbouw­ka­len­der uit met zowel weetjes over de landbouw, data en verha­len als een verwij­zing naar hun rechten en bestaande dienst­ver­len­ing van het GBO.
  • Om vrijwil­li­gers die werken met senio­ren te onder­steu­nen om door te verwij­zen bij een hulpvraag, ontwik­kel­den we de senio­ren­weg­wij­zer die de relevante GBO dienst­ver­len­ing beknopt en overzich­te­lijk toont.
  • Om uithuis­zet­tin­gen te vermij­den en huurders proac­tief te infor­me­ren over bestaande hulpver­le­ning ontwier­pen we een huurmap waarin admini­stra­tie gestruc­tu­reerd bijge­hou­den kan worden en waarbij we verwij­zen naar bestaande diensten en online formu­lie­ren waar ze vragen kunnen stellen of meldin­gen kunnen doen.
     

De lokale GBO’s kunnen nu aan de slag om deze gevali­deerde concep­ten op maat van hun speci­fieke context in de praktijk te brengen. We stelden niet alleen het concept zelf voor maar werkten ook de vervolgstap­pen richting imple­men­ta­tie uit en presen­teer­den om de stap naar uitvoe­ring zo klein mogelijk te maken.

Meerwaarde van service design voor de GBO’s

Dit traject was naast een gebrui­kers­on­der­zoek ook een netwerk­mo­ment voor de verschil­lende partners. Ze werkten vaak voor het eerst samen aan een concreet doel en leerden elkaars werking en initi­a­tie­ven beter kennen.

Met Knight Moves als onafhan­ke­lijke partner brach­ten we een frisse blik op de huidige dienst­ver­len­ing. Met onze ervaring binnen maatschap­pe­lijke uitda­gin­gen kunnen we vernieu­wende concep­ten vormge­ven en theore­ti­sche kaders uit voorgaand onder­zoek meene­men in de verschil­lende trajecten.

Dit moet je zeker onthouden

Maak tijd voor een gesprek met de eindge­brui­kers (en bijko­mend expert-profes­si­o­nals) en creëer een veilige ruimte

Focus op korte termijn oplos­sin­gen, zodat het concreet en tastbaar wordt

Experi­men­teer, test en zet de oplos­sing al doende op punt.