Skip to main content

Vlaams Energie- en Klimaatagentschap

Het complexe EPC (energieprestatiecertificaat) begrijpbaar maken voor alle burgers.

De opdrachtgever

Met het zicht op de energiedoelstelling van 2050, wilt het Vlaams Energieagentschap (VEA) mensen stimuleren om hun woningen energie-efficiënter te maken. Een van de hulpmiddelen daarbij is het energieprestatiecertificaat – beter gekend als het EPC. Dat document geeft aan hoeveel energie een gebouw verliest door inefficiënte verwarming of door een gebrek aan isolatie. Verkoopt of verhuurt een eigenaar een gebouw? Dan is hij verplicht om dit certificaat voor te leggen aan de koper of huurder.

De uitdaging

Het EPC is een ingewikkeld document en het VEA wou dit graag verbeteren. De grote uitdaging? Een complex document omvormen naar eentje dat woningeigenaars aanzet tot energievriendelijke verbeteringen en renovaties.

De oude voorpagina van een energieprestatiecertificaat langs het nieuwe ontwerp voor de voorpagina.

Onze aanpak

Knight Moves creëerde een frisse look en feel. Maar daar stopte het werk niet. In samenspraak met het VEA-projectteam namen we ook de inhoud onder handen – die kon namelijk een heel stuk duidelijker en doelgerichter. We gaven het startschot met een grondig onderzoek om te achterhalen wat het oude certificaat zo onduidelijk maakte. Al snel kwamen enkele knelpunten naar boven, zoals onduidelijke waarden en technisch woordgebruik.

In de volgende stap zetten we de knelpunten om naarbegrijpbare en actiegerichte informatie. Zo gaven we bijvoorbeeld labels aan de EPC-score. Bij elke inhouds- of designfase betrokken we burgers en het VEA-projectteam. Bovendien organiseerden we verschillende gebruikerstests tijdens de projectperiode om te controleren of we de juiste designbeslissingen namen.

Het resultaat

We creëerden een overzichtelijk document waarop alle info makkelijk te vinden is. Zo kunnen woningeigenaars geïnformeerd beslissen over energie-efficiënte renovaties, zonder dat ze expert moeten zijn. We zorgden er ook voor dat het certificaat rekening houdt met de gevarieerde bevolking in Vlaanderen.

Het project is een mooi voorbeeld van hoe je tot het beste resultaat komt door deeindgebruiker te betrekken bij het creatieproces. Benieuwd? Neem zeker een kijkje.

Enkele bladzijden uit het vernieuwde EPC document.