Skip to main content

Universiteit Gent

Potentiële en huidige studenten vinden nu makkelijk info over alle opleidingen.

De opdrachtgever

De Universiteit Gent, of kortweg UGent, is een van de grootste universiteiten in Vlaanderen. Met meer dan 100 departementen biedt het kwaliteitsvolle opleidingen aan – onderbouwd door onderzoek.

De uitdaging

Het departement Onderwijskwaliteitszorg klopte aan bij Knight Moves met 2 vragen. Hoe konden ze de overvloed aan opleidingen duidelijk weergeven op hun website? En hoe konden ze de programma’s op elkaar afstemmen, zodat de verschillende doelgroepen het begrijpbaar en logisch vinden?

Een uitdaging naar ons ridderhart, en zo startte de zoektocht naar antwoorden. Wat zoeken de verschillende doelgroepen? Hoe kunnen potentiële én huidige studenten makkelijk info vinden over de opleidingen? En hoe gieten we dit in een werkbare tool voor het UGent-personeel?

Onze aanpak

We begonnen met de bestaande platformen te analyseren: Studiekiezer voor potentiële studenten, en Studiegids voor huidige studenten. Meteen viel op hoe nauw die 2 met elkaar verweven waren. Sterker nog, zelfs voor regelmatige gebruikers was het onderscheid nauwelijks duidelijk.

We organiseerden diepte-interviews met de verschillende doelgroepen om de belangrijkste inhoudsblokken af te bakenen. Geïnspireerd door de vergaarde inzichten, bedachten we een aantal scenario’s voor de volgende fase: meer dan 25 gebruikerstests. Het doel? Achterhalen hoe verschillende studenten gebruikmaken van de bestaande platformen Studiegids en Studiekiezer.

Samen met de verschillende departementen van de UGent bedachten we een nieuw concept aan de hand van de testresultaten. Het idee was eenvoudig, maar vergaand: het beste van beide gidsen combineren tot 1 gebruiksvriendelijk platform. Dat concept werd opnieuw voorgelegd aan de verschillende doelgroepen. Daarbij gebruikten we dezelfde tests als in de vorige fase, wat toeliet om verbeteringen en mogelijke tekortkomingen op te lijsten.

Indialoog met het departement Onderwijskwaliteitszorg finaliseerden we ten slotte het nieuwe concept.

Wireframes voor het nieuwe platform van Universiteit Gent.

Het resultaat

Het project leverde een strategie op én de eerste designs voor een gebruiksvriendelijk platform. Daarbij combineerden we het beste van de Studiekiezer en de Studiegids.

Knight Moves gaf ookheldere richtlijnen over hoe het platform te bouwen vanuit het oogpunt van de gebruiker. Doordat de verschillende doelgroepen de info nu kunnen filteren op interesse, studiegebied of faculteit, voelt het platform aan alsof het op hun maat is gemaakt.

Computerscherm waarbij het nieuwe platform van de Universiteit Gent open staat.